Selima kod Topole isključenje vode na po – dva dana

Društvo

Zbog povećane potrošnje vode i visoke temperature koja je ugrozila dva izvorišta, danas su počele restrikcije u vodosnabdevanju četiri sela na teritoriji opštine Topola, kojima će voda biti isključivana na po dva dana.

Bez vode su od jutros u 7.00 sati sela Vinča, Plaskovac, Lipovac i Meteriza, a vodu će ponovo dobiti u nedelju u isto vreme, kada je najavljeno isključenje vode za sela Žabare, Mitrovčić i Vaganac, u trajanju takodje od dva dana.

Član Opštinskog veća Dragan Jovanović rekao je agenciji Beta da se na ovom području prvi put ograničava distribucija vode iz sistema komunalnog preduzeća, ali da su restrikcije bile neminovne.

On je rekao da je potpuno presušilo izvorište „Kraljevo vrelo“ iz 1911. godine i da je u sličnom stanju i izvorište „Božurnja“, koje se, kaže, može oporaviti samo posle obilnije kiše.

Vodosnabdevanje više od 4.000 domaćinstava na području opštine Topola sada se obavlja samo sa izvorišta „Krečana“ i „Jarmenovačka reka“.

Jovanović je rekao da u selima kojima su uvedene restrikcije nema potrebe za cisternama sa vodom za piće, zato što ima bunara, a u blizini je i reka Jasenica, iz koje meštani mogu da obezbede tehničku vodu.

On je kazao da je u ugovorima o vodosnabdevanju sa žiteljima sela naglašeno da u kriznim situacijama Topola ima prioritet u vodosnabdevanju, budući da nema alternativne izvore vode.

Po rečima Jovanovića, Topola ima centralni rezervoar na Oplencu i jednu probnu bušotinu koja može da obezbedi pet litara vode u sekundi, ali još nema potrebne dozvole.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.