SEOS: Još uvek čekamo odgovor na pismo Draganu Bujoševiću

Društvo

Poslali smo pismo generalnom direkoru RTS-a Draganu Bujoševiću 24. avgusta, ali još uvek nismo dobili nikakav odgovor, kažu u Savezu ekoloških organizacije Srbije.

“Poznato je da RTS u brojnim situacijama nije medijski javni servis svih građana Srbije i da brojne teme ne osvetlјavava objektivno, ali se odgovor na poruku koja je poslata lično, a zatim i kao otvoreno pismo, podrazumeva.

Zato Dragana Bujoševića pozivamo da na naše pismo odgovori jasno i nedvosmisleno – bilo potvrdno, bilo odrično – jer tema rudarenja litijuma nije ni najmanje bezazlena da bi se o njoj ćutalo.

Odsustvo odgovora moglo bi se smatrati potvrdom da televizija nije zainteresovana za budućnost naše zemlјe i njenog stanovništva, da ne smatra važnim mišlјenje stručnjaka i meštana ugroženih područja, da se ne vodi novinarskim kodeksom već ličnim interesima čelnika i, što je najvažnije, da postupa nasuprot zakonskim obavezama i ovlašćenjima.

Osim Zakona na koji smo se pozvali u pismu, ovom prilikom dodajemo da bi osvetlјavanjem samo one strane priče koju propagiraju multinacionalne kompanije i njihovi saradnici i prećutkivanjem stava naučnika i meštana ugroženih područja bio povređen i čl. 5 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Do poslednjeg građanina naše zemlјe mora doći zašto su rudnici litijuma opasni i zašto ih ni po koju cenu neće biti. Naš klјučni problem nisu mediji, ali ćemo na informisanju insistirati bez obzira na sve druge događaje i aktivnosti.” – navodi se u saopštenju.

Pismo objavljujemo u celosti:

„Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime Saveza ekoloških organizacija ( SEOS) koji čine šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedelјica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.

Imajući u vidu da je tema istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije minerala, ali i drugih potencijalnih i postojećih rudnika, veoma važna i aktuelna tema poslednjih godina u Srbiji, kao i da je kao takva prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti, smatramo da je neophodno i od urgentnog značaja upriličiti emisiju koja bi okupila sve zainteresovane strane (predstavnici vlasti, eksperti iz relevantnih oblasti, predstavnici lokalnih udruženja  koja se protive trajnom iništenju prirode i ugrožavanju zdravlјa stanovnika Srbije i drugi).

U medijima se trenutno može videti da pristalice ovakvog razvoja rudarstva u našoj zemlјi, od nadležnog Ministarstva do ostalih predstavnika vlasti, pominju potrebu za dijalogom.

Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije.

Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih građana ove zemlјe (Čl. 4. st. 1. tac. 1 i 4; Čl. 7. st. 1. tac. 7.

Zakona o javnim medijskim servisima) ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane.

Dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti  unosi činjenica  da je  nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavlјen, a na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu se doneti drugačiji zaklјučci.

Potencijalno zagađenje, ekološko izbeglištvo, uništavanje prirodnih resursa, polјoprivrede i ekosistema su problemi koji neće zaobići niti jednog čoveka koji živi u ovoj zemlјi, te se nadamo da shvatate kolika je odgovornost na vama kao medijskoj kući da omogućite svim građanima da čuju sve relevantne argumente i činjenice vezano za ovu temu, kako bi u skladu sa tim saznanjima uticali na sopstvene živote i opstanak.

S poštovanjem,

Predsednica SEOS-a

Ljilјana Bralović“

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.