ŠEST PREDSTAVA NA OVOGODIŠNJEM JOAKIM INTERFESTU

Društvo Grad Kultura

“Teatar, to je sada“ naslov je 13. Međunarodnog pozorišnog festivala JoakimInterFesta koji će se u Knjaževsko-srpskom teatru održavati od 9. do 15. oktobra. U zvaničnoj konkurenciji naći će se šest predstava pozorišta iz Rusije, Slovenije, USA, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije, a o nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, reditelj i Jelena Janjatović, kostimograf, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Šest predstava na JoakimInterFestuSelekcija ovogodišnjeg “JoakimInterFest-a“ u Kragujevcu, predstavlja težnju aktuelizacije teatra, ne samo spram onoga o čemu “želi da priča“ i društvenom okviru, nego i o onim vertikalama koji ga definišu kao živu materiju, podatnu za oblikovanje u kontekstu motiva presudnih za njegov nastanak, praktičnog delanja u kontekstu postupka ili sledu linija umetničke nadgradnje, kaže Miloš Latinović, selektor festivala i dodaje – Teatar, to je sada izabrao sam kao slogan, jer u najboljem svetlu akcentuje važan umetnički trenutak u kojem deluje teatarski (u)poslenik ali, verujem spretno i tačno objedinjuje i u neraskidivi snop povezuje, na prvi pogled razuđenu repertoarsku celinu ovogodišnjeg festivala. “Pozorište živi i diše u sadašnjosti, ne po bibliotekama i arhivima. U pozorištu danas, bilo gde na svetu, autor je prisutan kao živo ljudsko biće“, napisao je Piter Bruk u svojoj knjizi “Suština milosrđa“ i to ćemo proveriti, verujem i doživeti u Kragujevcu tokom ovih sedam oktobarskih dana, objašnjava Latinović.

Na sceni Joakim Vujić, 9. oktobra od 20 sati predstavom “Mesec dana na selu“ Ivana Turgenjeva predstaviće se Permski akademski teatar – Teatar iz Rusije. Predstava “Korešpodencija“ Borislava Pekića u režiji Gorčina Stojanovića i izvođenju Zvezdare teatra na sceni će biti 10. oktobra. Treće večeri festivala nastupiće Gledališće Koper iz Slovenije izvođenjem “Zadnje lune“. Sudbina Theater Company iz USA nastupiće 12. oktobra sa predstavom “Izbeglica“, “Sabirni centar“ Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske – 13. oktobar. “Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana izvođenju Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba odigraće se pretposlednje večeri a predstavu “Moja ti“ Olge Dimitrijević u režiji Aleksandra Milavića Dejvisa, ansambl Ateljea 212 odigraće u čast nagrađenih.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.