Šesti Salon vina Kragujevac 2021

Društvo Ekonomija Grad

Šesti Salon vina održaće se u petak 18. juna 2021. godine od 13 do 21 sat. Mesto održavanja salona je već tradicionalno u Kongresnom centru hotela Kragujevac a organizator  smotre je Vinski viteški red Šumadije.

– Na iskustvima dosadašnjih uspešno organizovanih salona vina, postavili smo pred sebe ozbiljne ciljeve u promociji vinarstva, gastronomije i vinskog turizma. Da smo uspeli u tome, govori veliki broj zadovoljnih posetilaca salona, kao i izlagača i gostiju. Jedan od zadataka Vinskog viteškog reda Šumadije je unapređenje vinogradarske i vinske kulture Šumadije i Srbije, a salon vina je manifestacija koja na jednom mestu spaja ljubitelje vina, vinske stručnjake, predstavnike HORECA sektora,  proizvođače vina i hrane iz Srbije i regiona, ističu organizatori iz Vinskog viteškog reda Šumadije.

Po njima što se tiče promocije vinarstva, vinogradarstva, vinskog turizma i gastronomije Kragujevac prednjači na vinskoj sceni Srbije i regiona.

Ove godine za Salon vina prijavljeno je oko 90 vinarija iz Srbije i regiona, kao i 15 izlagača hrane, vode, opreme… Upromotivnom delu manifestacije biće predstavljena monografija „Vinorodna Šumadija” autora Zorana Dragoljevića Žorža u izdanju Službenog Glasnika i udruženja Wine Expert, kao i knjiga Jugoslava Vlahovića „Sto za vino” u izdanju vinarije Šapat.

Pored izlagačkog dela, salon vina prate i radionice: „Burgundijski stil šardonea iz Levča” – Vinarija Lasta, „Dobre godine i organski vinogradi” – Vinarija Temet i masterklas „Velika Vina Šumadije” a predavači i panelisti su Dejan Živkoski – SERSA, Nebojša Aleksić  vinar, Milica Ćućuz – vinemejker i Marko Stančić – viticulturist. Na radionicama se uz vino uparuje i hrana što sve zajedno uz edukativni ima i gastro karakter.

Prvi Salon vina Kragujevac održan je u aprilu 2015. godine.

Foto: Arhiva Vinskog viteškog reda Šumadije (Slobodan Vidović)
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.