Šezdeset dve rakije u trci za najbolju

Društvo Ekonomija

Danas se u Vinsko rakijskom habu okupilo osam ocenjivača voćnih rakija koji su imali zadatak da od šezdeset dva uzorka, koliko je pristiglo, izaberu najbolji.

Ovaj događaj već četvrtu godinu za redom organizuje Udruženje šumadijskih rakija, zajedno sa Centrom za strna žita i razvoj sela. Događaj je bio podržan i od strane Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Privredne komore Srbije, kao i od strane grada Kragujevca.

Rakija koja će odneti nagradu za najbolju, treba da ispuni nekoliko kriterijuma – a to su: boja, bistrina, tipičnost, miris i ukus, kaže za Glas Šumadije Goran Mijailović, predsednik Udruženja šumadijskih rakija.

Ukupan broj poena koji se dodeljuje je dvadeset.

Rakija koja se ocenjuje preuzima se iz prodajnih objekata, kaže Mijailović i pojašnjava da proizvođači koji su se prijavili su morali da navedu koliko vrsta rakija daju na ocenjivanje, kao i da navedu tri prodajna objekta u kojima se rakija može kupiti. Organizatori, zatim, obilaze prodajne objekte i te rakije ulaze u proces ocenjivanja.

Ove godine su se za ovaj događaj prijavile dvadeset i četiri destilerije iz cele Srbije, i ukupno je poslato šezdeset i dva uzorka rakija.

Mijailović navodi da su članovi komisije poznati i priznati, vrhunski stručnjaci iz ove oblasti i da ove godine njih osam učestvuje u ocenjivanju – od toga njih pet je iz „standardne“ komisije, a troje je pridružilo ove godine.

Ideja iza organizovanje ovakvog događaja jeste udruživanje i  međusobna saradnja, afirmacija i promocija ne samo voćne rakije, već i regije Šumadija koja je nadaleko poznata i prepoznatljiva upravo po proizvodnji voćnih rakija, prvenstveno šljivovice.

Nagrade koje se dodeljuju jesu: Nagrada za najbolje ocenjenu šljivu, Šampioni grupe (odnosi se na rakije od različitih vrsta voća), kao i Apsolutni šampion ocenjivanja.

Nagrade najbolje ocenjenim voćnim rakijama i svim učesnicima takmičenja biće dodeljene na „Trećem šumadijskom festivalu rakije“ koji će se održati 26. novembra 2022. godine u Ekskluziv event centru (ul. Miodraga Vlajića Šuke bb), u Kragujevcu.

piše: Nikola Nikolić
fotografije: Nikola Nikolić
Tagovi:

1 komentar

  1. Da li su objavljeni rezultati takmicenja? Interesuje me da li se moze videti lista svih rakija koje su ucestvovale u takmicenju? Kao i koje su rakije bile sampioni grupa i apsolutni sampion ocenjivanja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.