ŠIFF – deo Asocijacije filmskih festivala Srbije

Kultura


Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) u Kragujevcupostao je deo novoosnovane Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS).
Pod okriljem Filmskog centra Srbije, Asocijaciju čini sedam festivala: Festival evropskog filma Palić, filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), glumačkih ostvarenja – „Filmski susreti“ (Niš), Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Festival autorskog filma (Beograd), „Slika u pokretu“ (Novi Sad) i Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac), koji je izabran među 38 podržanih od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i kao jedan od retkih koji promoviše debitantski film.

Podršku ovom festivalu već šest godina pruža i grad Kragujevac.

  • Inicijativu za osnivanjem Asocijacije pokrenuli su sami festivali,a Filmski centar Srbije kao institucija od nacionalnog značaja koja prepoznaje šta je potrebno za infrastrukturu jedne kinematografije, je ovu ideju podržao i Asocijaciju stavio pod svoje okrilje, kazao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.
  • Imajući u vidu da Srbija na žalost još uvek nema svoj nacionalni festival, odlučilismo da budemo pokrovitelji na sedam festivala za sedam nagrada u sedam struka, od filmske kritike, glume, scenarija, režije, montaže i odabrali sedam gradova, dodao je Matić za koje mislimo da imaju najbolju publiku a Kragujevac je sigurno jedno od tih mesta.

Za festivale ovo znači stabilnost u organizaciji, legitimitet pred stranim festivalima, lakši pristup fondovima do kojih nisu imali prilike pojedinačno da dođu ali, izrazio je uverenje direktor Filmskog centra Srbije, stabilnije finansiranje od strane lokalne samouprave i samog Ministarstva kulture i informisanja.

Na Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu debitantskog filma u Kragujevcu, ove godine biće dodeljena nacionalna nagrada za montažu i održana prva radionica montaže. Prema rečima Verice Nerić, izvršne direktorke ŠIFF-a, ujedinjenje sa festivalima za njih ima veliki značaj jer su kao najmlađi postali deo Asocijacije festivala sa dugom tradicijom a pruža im mogućnost da apliciraju kod evropskih fondova.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.