Sindikat fabrike Fijat plastik: Inspektorat rada veruje Fijatu na reč

Grad

  • Inspektorat za rad je poverovao „na reč“ poslodavcu i nije naložio da sindikatu omogući uvid u odluku o premeštanju montaže branika i ponudi za zaposlene usred njihovog štrajka, izjavio je danas član Štrajkačkog odbora fabrike „Fijat plastik“ Bojan Božović.

On je agenciji Beta rekao da su se ranije obratili Inspektoratu za rad, zbog toga što je „Fijat plastik“, „višestruko“ prekršio Zakon o štrajku i Zakon o radu.

Božović je objasnio da je usred štrajka zaposlenih „Fijat plastik“ premestio montažu branika u „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) Srbija, a radnicima ponudio da predju u tu kompaniju ili da sporazumno raskinu radni odnos uz naknadu od 5.000 evra.

Prema rečima Božovića, zaposlenima je ukazano i na to da je ostanak u fabrici „neizvestan“.

Od 80 radnika, desetoro je napustilo fabriku, a petoro prešlo u FCA.

  • Poslodavac koji je korisnik svih mogućih državnih subvencija, prekršio je zakone budući da sindikatu nije dostavio dokumentaciju o premeštanju dela proizvodnje, već je o tome samo usmeno izvestio i to nepotpuno i netačno, naveo je Božović.

On je napomenuo i da su radnici montaže, koja je inače bila „poluga“ štrajka, poslati na prinudni odmor „bez rešenja“, dok su zaposleni u preseraju i lakirnici ostali da rade.

U današnjem saopštenju Samostalnog sindikata fabrike „Fijat plastik“ je navedeno da su „konačno“ dočekali reakciju nadležnih inspekcijskih organa, ali su ocenili da je ona „blago rečeno, tragikomična“.

  • Umesto naloga kompaniji da ispravi sve zakonske nedostatke, inspekcija je prihvatila objašnjenje prekršioca, na reč, nepotkrepljeno bilo kakvim zvaničnim dokumentima – kao što to zakon nalaže, navedeno je u saopštenju.

Posle ovakve reakcije Inspektorata za rad, kažu, sumnja se da inače čestiti ljudi u Inspekcija za rad Šumadijskog okruga trpe izvesne pritiske „odozgo“.

  • Ovim putem izražavamo nadu da će nadležni organi smoći snage da stanu na put bahatosti i bezakonju krupnog stranog investitora, da ovakvo ponašanje prema radnicima u Srbiji ne bi postalo pravilo, zaključuje sindikat „Fijat plastik“.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.