Sindikat Fijat plastik: Očekujemo dogovor na sutrašnjem sastanku Vučićem

Društvo Ekonomija

Radnici „Fijata“ Kragujevac, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima vlade o svom budućem radnom statusu, dolaze sutra u Beograd na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, od koga, kako je kazao predstavnik Samostalnog sindikata „Fijat plastik“ Zoran Miljković, očekuju konkretan i konačan odgovor.

Miljković je agenciji Beta kazao da je predsednik Srbije ozbiljan čovek i da smatra da ih ne bi pozivao „badava“ u svoj kabinet da nema rešenje.

Istakao je i da je „umereni optimista“ pred sutrašnji sastanak sa Vučićem.

On je naveo da se očekuje dogovor kako se radnici više ne bi „vrteli u krug“ i morali da protestuju na ulici.

  • Ključno je da želimo da ostanemo na radnim mestima u ‘Fijatu’ i da budemo na minimalcu do početka proizvodnje električnog vozila“, naglasio je  Miljković.

Prema njegovim rečima, predstavnici radnika i sindikati zalažu sa „dostojanstvene“ otpremnine za radnike koji žele da napuste fabriku, odnosno 1.000 evra po godini staža.

Miljković je naveo da radnici takođe dobrovoljno mogu da se izjasne za „Fijatovu“ ponudu da odu da rade u Slovačku.

Prema rečima Miljkovića, na sastanak sa Vučićem ići će predstavnici svih sindikata u Fijatu i predstavnik radnika, ali i da će o sastavu delegacije danas biti dogovoreno.

Miljković je naveo da ukoliko radnici ne budu zadovoljni posle sastanka sa Vučićem, protesti će biti nastavljeni.

Kompanija „Stelantis“, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika „Fijat“, zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv za odlazak u inostranstvo mali, a nezadovoljni su otpremninama.  

Radnici traže da se ponuda o otpremninama po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Među zahtevima je da se radnici, dok traju pripreme za proizvodnju električnog automobila u fabrici, zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike automobila Fijat blokiralo je 22. juna na nekoliko časova deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra, tražeći od Vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa kompanijom „Stelantis“.

Tagovi:

1 komentar

  1. Čisto koliko da negde ostane zabeleženo, ja ću napisati šta najveći broj ljudi očekuje od vašeg sutrašnjeg sastančenja: Vučić će vam obećati sve što tražite, ali će onda malo toga biti realizovano. Time ćete u neku ruku dobiti ono što verovatno zaslužujete, svako ko za sve i svašta trči kod Vučića da bi mu on rešavao probleme za koje nije i ne sme da bude nadležan, taj mu i omogućava da ima moć odlučivanja o životu i smrti u Srbiji koju ni po koju cenu ne bi smeo da ima. Dakle možda ćete sutra nekim čudom i rešiti svoje trenutne probleme, ali ćete značajno doprineti daljem urušavanju sopstvene države, ako postoji još uvek bilo kakav osnov da se Srbija državom naziva, i tako nas sve zajedno povući još dublje ispod dna koje nam je već toliko visoko iznad glava da ga više i ne vidimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.