Sindikat Fijat plastika ministarki: Stvari se nisu pokrenule sa „mrtve tačke“

Društvo Ekonomija

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević danas je povodom štrajka u kragujevačkoj fabrici Fijat plastik rekla da njeno ministarstvo nastoji da najpovoljnije reši situaciju u toj kompaniji i da pre svega zaštiti prava radnika.

Komentarišući ocene sindikata Fijat plastika da je, i posle uključivanja Ministarstva rada u posredovanje, poslovodstvo kompanije nastavilo da ignoriše zahteve štrajkača i pozive Agencije za mirno rešavanje sporova, Kisić Tepavčević je rekla da su se predstavnici kompanije javili Agenciji za mirno rešavanje sporova i ocenila da su sada u pitanju „predpregovaračke pozicije“.

  • Jesmo u stalnom kontaktu sa predstavnicima sindikata. Oni su se nama obratili da bismo posredovali u tom konfliktu i mi upravo i jesmo pravo mesto za to gde uvek mogu i treba da se obrate, rekla je Kisić Tepavčević novinarima u Kragujevcu.

Ona je danas imala sastanak sa predsednikom Štrajkačkog odbora Fijat plastik Zoranom Miljkovićem i predsednikom Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca Jugoslavom Ristićem.

Miljković je posle jednočasovnog razgovora rekao agenciji Beta da je ministarku obavestio da se stvari nisu pomerile sa „mrtve tačke“ više od 20 dana, odnosno od kada je održan sastanak sa ministarkom rada u Beogradu.

  • Rekli smo joj da Fijat odbija da sedne za pregovarački sto i da kupuje vreme, takoreći zavlačeći direktora Agencije za mirno rešavanje sporova, rekao je Miljković.

On je dodao da iz Fijata kažu da navodno jedva čekaju da sednu za pregovarački sto, ali da se to ne dogadja jer čekaju na „mig“ iz Italije.

  • Tražili smo od ministarke, kao i na prethodnom sastanku sa njom, da državni organi svim pravnim sredstvima nateraju Fijat da poštuje zakone Republike Srbije, rekao je Miljković.

Preneo je ministarki i da kompanija nastavlja da krši zakone jer je posle izmeštanja montaže branika iz Fijat plastika u fabriku Fijat Krajsler automobili (FCA) nedavno to učinila i sa magacinom za logistiku, dok su radnici na plaćenom odsustvu.

  • Mi tražimo da nam se vrati regres na nivo od prošle godine i da se vrate izmeštene mašine u našu fabriku kao i svi radnici na posao, rekao je Miljković.

Prema njegovim rečima Kisić Tepavčević je rekla da će o situaciji tokom dana razgovarati sa najvišim državnim organima kao i sa prvim menadžerom FCA u Srbiji Nikolom Jerotijevićem.

Miljković je rekao da ministarka smatra da treba što pre da se sedne za pregovarački sto uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova kako bi bio postignut dogovor i potpisan sporazum o ispunjenju o prekidu štrajka u fabrici Fijat plastik.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.