Sindikat: Fijat poziva radnike u Slovačku, izjašnjavanje mora biti dobrovoljno

Društvo

Kompanija Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija u Kragujevcu poziva radnike da se izjasne o odlasku na rad u Slovačku u trajanju od 90 dana, a Samostalni sindikat fabrike ističe da to izjašnjavanje mora da bude na dobrovoljnoj osnovi.

Predsednik sindikata Saša Đorđević rekao je da su od poslodavca obavešteni da su u odnosu na ponudu iz prošle godine poboljšani uslovi za odlazak na privremeni rad Fijatovu kompaniju u Slovačkoj.

„Prema našem saznanju, umesto 12 meseci nova ponuda za privremeni rad je tri meseca, povećana je zarada za naše radnike, poslodavac plaća putne troškove odlaska i povratka, smeštaj, kao i put i povratak kući jednom u mesec dana“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da je iz FCA u Kragujevcu na rad u Slovačku prošle godine otišla samo jedna grupa od deset radnika, budući da je odziv bio vrlo slab.

Prema njegovim rečima, ovoga puta poslodavac je najpre planirao da u Slovačku pošalje tim lidere iz kragujevačke fabrike, ali je bilo loše interesovanje.

Đorđević je kazao da fabrika u Slovačkoj, koja proizvodi „pežo 307“ i „citroen C3“, ima posla ali da joj nedostaju radnici.

„Tokom jučerašnjeg popodneva iz FCA su pozivali proizvodne radnike telefonom i obaveštavali ih o ponudi za privremeni rad“, rekao je Đorđević i ocenio da ima interesovanja budući da su sada uslovi bolji nego lane.

Đorđević je rekao da je novi poziv FCA na odlazak radnika u Slovačku otvorio ključna pitanja vezana za budućnost fabrike u Kragujevcu.

„Zbog ove situacije tražimo razgovor sa poslovodstvom FCA u Kragujevcu da nam konačno saopšti planove poslovanja, kako bi radnici znali šta ih očekuje u 2022. godini“, rekao je Đorđević.

Dobre vesti – ali koje godine

On je najavio veću aktivnost sindikata kroz razgovore i sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i čelnicima Vlade Srbije povodom situacije u FCA.

Podsetio je i na ranije objave u medijima da je pred­sed­nik Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić na­ja­vio da se očekuju „do­bre ve­sti“ u ve­zi sa po­slo­va­njem Fi­ja­ta u Kra­gu­jev­cu.

„Samo ne znamo da li su te dobre vesti planirane za ovu ili narednu ili ko zna koju godinu“, navodi Đorđević.

U Samostalnom sindikatu navode da su radnici u kragujevačkoj fabrici opravdano zabrinuti, jer prema nezvaničnom saznanju u februaru će se raditi svega tri dana, što je duplo manje nego u januaru.

„Mi smo od kraja januara na plaćenom odsustvu do utorka, 8. februara kada bi trebalo da se vratimo na posao i nastavimo proizvodnju 500L“, rekao je Đorđević.

Autor: Beta

Izvor:

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.