Sindikat Fijata: Dve grupe radnika otišle u Slovačku, „tri meseca radna, pa jedan za odmor“

Društvo Ekonomija

Predsednik Samostalnog sindikata Fijata u Kragujevcu Saša Đorđević izjavio je da su dve grupe radnika te fabrike iz Kragujevca otputovale na rad u Stelantisovoj fabrici automobila u Slovačkoj.

On je rekao da su to radnici koji su se opredelili za odlazak na rad u inostranstvo po sistemu „tri plus jedan“, odnosno da na svaka tri meseca provedena na radu imaju mesec dana odmora u Kragujevcu.

Đorđević je rekao da u sindikatu nemaju informacija o broju zaposlenih koji su prihvatili ponudu za rad u inostranstvu i da očekuje da će poslodavac početkom septembra saopštiti te podatke.

Prema njegovim navodima, kada se bude znao taj broj, znaće se i broj radnika koji se opredelio za otpremnine, jer će i oni koji ne prihvate rad u inostranstvu dobiti otkaze i otpremninu od 790 evra po godini radnog staža.

Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila rekao je da je da je FCA ispunila sve obaveze preuzete sporazumom sa sindikatima i Vladom Srbije koje se odnose na radno angažovanje radnika u matičnoj fabrici i inostranstvu, otpremne i socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak.

  • Bilo bi bolje da smo do ovih rezultata stigli bez protesta i blokada auto-puta, ali mi nismo imali drugog izbora, rekao je Đorđević.

Oko 500 radnika koje je FCS zadržao u fabrici, od juče su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji će trajati do kraja avgusta. Po povratku sa godišnjeg odmora, oni će biti angažovani na poslovima demontaže postojeće opreme i montaži nove tehnologije za proizvodnju automobila na električni pogon.

Piše: FoNet
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.