Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima znači kraj fabrike i propast za Kragujevac

Društvo Ekonomija

U sindikatu „Nezavisnost“ fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija ocenili su da današnja ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači „kraj fabrike i udar na Kragujevac“.

Potpredsednik tog sindikata Igor Anđić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici danas u fabrici obavešteni o uslovima za odlazak u Nemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fijat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

  • To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade, rekao je Andjić.

On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat „Nezavisnost“.

Anđić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

  • Mi ćemo od države da tražimo da Fijat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije, rekao je Andjić ocenjujući da Kragujevac „guraju u propast“.

On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju ali ne u Beogradu nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Prema dokumentu sa kojim su danas upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponudjena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponudjen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra.

Tagovi:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.