Sindikat oružara: Oslobađajuća presuda ujedno i osuda diskriminacije i mobinga

Društvo

„Veće Višeg suda u Kragujevcu je donelo presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, čime je potvrđena prvostepena presuda kojom je Dragan Ilić, predsednik Sindikata oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo napad na službeno lice.

Predsednik Sindikalne organizacije Zastava oružje Dragan Ilić oslobođen je optužbe da je 2018. godine napao Ivicu Marjanovića, predsednika Nadzornog odbora, što je bio osnov da Tužilaštvo podigne optužnicu za napad na službeno lice.

Presudom Višeg suda stavlјena je tačka na dugogodišnji sudski spor koje je Tužilaštvo vodilo protiv predsednika Sindikata, a na osnovu neistinitih navoda podnetih u krivičnoj prijavi od strane pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića koga je Vlada Republike Srbije delegirala u Nadzorni odbor fabrike.

Dokazi koji su dostavlјeni nisu bili objektivni ni dovolјni kako bi se prihvatili navodi i na osnovu kojih bi se osudio predsednik Sindikata koji je tih dana bio i predsednik Štrajkačkog odbora jer su radnici štrajkovali zbog teških uslova rada i niskih zarada, uz učešće oko 2.000 radnika.

Sam tok suđenja su obeležile brojne kontraverze vezane za svedočenja klјučnih svedoka, pa do toga da Vojnomedicinska akademija nije posedovala lekarsku dokumentaciju kojom se moglo utvrditi da je Ivica Marjanović 18.05.2018.godine uveče tražio lekarsku pomoć od iste ustanove.

Nalaz i mišlјenje stalnog sudskog veštaka, kao i svedočenja brojnih svedoka koji su dali iskaz u ovom postupku, a posebno svedoci optužbe, su u potpunosti doveli u pitanje osnovanost optužnice, što je Sud i potvrdio svojim uverenjem.

Sindikalna organizacija Zastava oružje ocenjuje da je to bio i neuspeo pokušaj da se baci lјaga na funkciju Sindikalne organizacije koja je sve to vreme nastojala da spreči urušavanje fabrike i svojim aktivnostima zaštiti fabričke i radničke interese.

Napad na predsednika sindikata Oružara bio je i pokušaj nastojanja da se u drugi plan stave stvarni fabrički problemi, za šta odgovornost snosi i Nadzorni odbor na čijem je čelu Ivica Marjanović i za čijeg je mandata od 2017. godine fabrika uvećala dugovanja za preko 50 miliona evra i  gde je potpuno urušen vrednosni sistem na kojima se temelјi održivost fabričkog funkcionisanja.

Sindikat je stava da je oslobađajuća presuda ujedno i osuda diskriminacije i mobinga koju je predsednik Nadzornog odbora, kao pripadnik Vojske Srbije, sprovodio prema članovima Sindikalne organizacije Zastava oružje, a sve u cilјu razbijanja jedinstva Sindikalne organizacije Zastava oružje koja stoji na braniku zaštite fabrike, radnika, materijalnog osiromašenja i razaranja sindikalnog pokreta.“ – navodi se u saopštenju sindikata Zastava oružje.

1 komentar

  1. Ono kada predsednik sindikata ne zna definiciju mobinga. Privatna krivična prijava protiv fizičkog lica. Kakve veze ima sindikat i njegovi članovi? Pa nije se njima sudilo. Ali, sindukat je odneo još jednu pobedu protiv mrskog neprijatelja radničkih prava. Čestitam, ovo ni Broz nebi bolje sročio u svojim memoarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.