Sindikat: Priliv novih radnika u fabrici automobila u Kragujevcu

Društvo

U fabrici kompanije „Stelantis“ u Kragujevcu iz dana u dan se povećava broj radnika, a Samostalni sindikat te fabrike očekuje da će do oktobra, i početka serijske proizvodnje električnih automobila, biti i više od 1.000 zaposlenih.

„U fabrici trenutno radi više od 600 radnika. Svakoga dana dolaze grupe od 10 do 20 mlađih ljudi koji su zainteresovani za rad u proizvodnji električnog vozila“, rekao je agenciji Beta predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Đorđević.

On ne zna koji je tačan broj novozaposlenih radnika.

Agencije za posredovanje u zapošljavanju od aprila objavljuju oglase u kojima su traženi: operater u proizvodnji, viljuškarista, operater za specijalna vozila, tim lider u proizvodnji, radnik na limu, kvalifikovani radnik za održavanje robota…

Na Infostudu je trenutno aktuelan oglas posrednika u zapošljavanju „Manpower“ za poziciju specijalista profesionalnog održavanja za kandidate sa 6. i 7. stepenom obrazovanja elektrotehničkog ili mašinskog usmerenja.

U nekim oglasima posrednik ističe da traži „motivisane“ kandidate, a uz konkretne uslove navode se i benefiti: ručak u kantini, vrtić u sklopu fabrike, mesečni bonus, 13. plata…

Oglasi privatnih agencija za posao u „Fijatu“ privukli su pažnju dela stručne javnosti koja je iznela ocenu da je zapošljavanje preko agencija „nepovoljno za radnike“.

Predstavnik udruženja „Nova svetlost“, dugogodišnji sindikalni lider, Jugoslav Ristić smatra da je angažovanje radnika preko agencija vrlo nepovoljno po njih.

Objasnio je da radnici u tom slučaju zasnivaju radni odnos sa agencijom, koja ih upućuje na rad, na primer u „Fijat“.

Ristić navodi da od kada je 2017. godine donet zakon o takvom vidu zapošljavanja, radnici nemaju nikakav odnos sa poslodavcem kod koga rade, koji jednog dana može da kaže da više ne dolaze na posao.

S druge strane, u Samostalnom sindikatu tvrde da se novi radnici u „Stelantisu“ zapošljavaju zaključivanjem ugovora sa tim poslodavcem, dok agencije za posredovanje u zapošljavanju pružaju samo usluge oglašavanja radnog mesta.

U oglasima za posao u „Stelantisu“, samo agencija „Adecco“ napomenula da se ugovor o zapošljavanju zaključuje „direktno preko poslodavca“.

Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata još navodi da je izvesno da zbog priprema za serijsku proizvodnju električnog vozila i obuka, „Fijatovi“ radnici ovoga leta neće ići na kolektivni godišnji odmor, već će ga koristiti prema dogovoru sa poslodavcem.

On je rekao da su zaposleni u fabrici automobila u Kragujevcu imali jedno povećanje plate od početka godine, ali i da „ima prostora da plata bude veća“ za šta će se sindikat zalagati.

Đorđević je napomenuo da radnici od ove godine imaju pravo na tri vrste bonusa, što je po prvi put uvedeno u kolektivni ugovor zaključen u decembru 2023. godine.

Radi se o mesečnom bonusu na koji zaposleni ima pravo ako ostvari određene rezultate, aprilskom bonusu, kao i bonusu na kraju godine, ukoliko radnik nije izostajao sa posla.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.