Sindikat – Štrajk u Fijat Plastiku se nastavlja

Doba korone Društvo Ekonomija

Povodom nastavka proizvodnje u kompaniji FIAT Plastik, nakon kolektivnog  godišnjeg odmora, saopštenjem za javnost oglasio se Samostalni sindikata metalaca Srbije ‘’Magneti Marelli ’’, jedini, kako kažu saopštenju, “reprezentativni sindikat u FCA PLASTICS SHOP SRBIJA d.o.o.

Sindikat obaveštava javnost da radnici i dalje nastavljaju sa štrajkom, jer zahtevi radnika još uvek nisu ispunjeni, ni nakon više od šest meseci štrajka.

Prenosimo saopštenje

Ne samo da zahtevi nisu ispunjeni, nego su se i proširili usled višestrukog kršenja zakona od strane poslodavca, na šta su institucije države ,uglavnom, ostale neme. Poštujući zakone i procedure, sindikat je pokušao svim legitimnim sredstvima da se izbori za prava radnika, ali smo naišli na nerazumevanje, bahatost, nepoštovanje zakona i prava radnika, izostanak podrške, kako od strane šire javnosti, tako i od strane države, koja se pokazala nemoćna pred samovoljom krupnog stranog investitora, počevši od nadležne inspekcije, preko gradske uprave, do najviših državnih organa u vidu ministarstava i Vlade Republike Srbije.

Kako smo iscrpeli sve zakonom propisane mogućnosti i iskoristili sve legitimne kanale komunikacije, bez rezultata, pitamo se šta nam još preostaje ? Da li treba da blokiramo pruge i puteve ili da sečemo delove tela, pošto smo videli da je to izgleda jedini efikasan vid sindikalne borbe u Srbiji. Nek nam se jave predstavnici Vlade, koji nas, i pored svih obećanja, u poslednje vreme ignorišu. Konkretno ministarka Kisić-Tepavčević i premijerka Brnabić.

 Podsećamo da je FCA Srbija smanjio primanja radnicima usred pandemije, bez prihvatljivog opravdanja, iako to nisu učinili ostali komponentaši, premda imaju isti nivo uposlenosti. Na opravdano nezadovoljstvo radnika, Fijat je reagovao izmeštanjem dela proizvodnje u drugu fabriku i, usred štrajka, a u cilju zastrašivanja, veštački kreirao potencijalni tehnološki višak, što je nečuveno kršenje Zakona o radu i demonstracija nepoštovanja prema našem narodu i našoj zemlji. Deo radnika je tako ostao na trajnom prinudnom odmoru, sa platom nešto većom od minimalca, u kreditima i bez posla, kao kaznom za to što nisu hteli da ćute na kršenje zakona i na nepravdu.

Pozivamo državu da se konačno dozove pameti i spreči stvaranje šablona zloupotreba krupnih stranih investitora, što je već uzelo maha i što može imati dalekosežne posledice.

Što se tiče daljih koraka, pored nastavka štrajka, čiji trošak Fijat prebacuje na račun države Srbije, razmatramo i formiranje jednog šireg radničkog pokreta, jer nam se sve više javljaju ljudi koji smatraju da putem nas mogu  izneti svoje probleme široj javnosti, kao što je slučaj sa onim radnicima FCA Srbija, koji nisu zadovoljni svojim sindikatom, a nemaju mogućnost da se učlane u naš, što je rezultat još jedne od Fijatovih proceduralnih akrobacija.

O svemu, javnost će biti i nadalje blagovremeno obaveštavana.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.