Sindikat Zastava oružja: Konverzijom duga rešilo bi se pitanje povezivanja staža

Ekonomija

Predsednik sindikata fabrike Zastava oružje iz Kragujevca Dragan Ilić izjavio je juče da se taj sindikat godinama zalagao za konverziju potraživanja državnih poverilaca u stalni kapital tog preduzeća. Konverzijom bi se, ističe, rešilo i pitanje povezivanja radnog staža za više od 2.000 radnika.

Ilić je FoNetu rekao da bi oslobođenje iz dužničkog ropstva relaksiralo poslovanje fabrike i omogućilo joj modernizaciju i proširenje proizvodnje, ali da je, po njegovim saznanjima, konverziju duga opstruiralo Ministarstvo finansija.

Prema dostupnim informacijama, ukupna dugovanja kragujevačke fabrike oružja na kraju 2020. godine, bila su 200 miliona evra, a među najvećim poveriocima su Zastava Energetika, preko koje se fabrika oružja snabdeva energijom uključujući i električnu, Fond za razvoj Republike Srbije i Fond za Penzijsko invalidsko osiguranje.

Ilić je rekao da fabrika Zastava oružje nije uplaćivala doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje zbog čega sada godišnje izdvaja milion evra za povezivanje radnog staža zaposlenima koji odlaze u penziju.

  • Tu su najbitniji doprinosi od 2011. godine do 2014. godine i povezivanje staža, a taj dug sa kamatama iznosi desetak milijardi dinara. Konverzijom bi se rešilo pitanje povezivanja radnog staža za više od 2.000 radnika budući da ga je do sada fabrika sama povezivala, to i znači da je izdvajala svake godine po milion evra, rekao je Ilić.

Ilić nije mogao da navede koliko iznose potraživanja „Zastava energetike“ koja bi bila predmet konverzije, ali je kazao da su ukupna potraživanja tog preduzeća od 2004. godine do danas dve milijarde dinara, od čega više od polovine čine kamate.

Prema rečima Ilića, konverzijom bi se povećao udeo državnog kapitala i smanjila ukupna dugovanja fabrike.

Fabrika, kako ističe,  i dalje posluje sa gubicima i i dalje pravi nove dugove, na šta, kako dodaje – sindikat takođe upozorava.

  • Konverzija dugovanja bi, iako sa zakašnjenjem, svakako dobrodošla fabrici u Kragujevcu, naglasio je Ilić.

On je rekao da su konverzije dugovanja, koje su ranije urađene za fabrike namenske proizvodnje Prva iskra iz Bariča, Prvi partizan iz Užica i Prva petoletka iz Trstenika, dale dobre rezultate i upitao zašto to nije, znatno ranije, urađeno sa fabrikom Zastava oružje.

Izvor: FoNet, Beta

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.