SINDIKAT ZASTAVA ORUŽJA: NEPRIHVATLJIVO DALJE URUŠAVANJE FABRIKE

Društvo Ekonomija
  • U poslednje tri godine fabrika Zastava oružje je ostvarila gubitke u visni od 3,8 milijardi dinara, odnosno preko 30 miliona evra, a rekordan gubitak u poslovanju je zabeležen prošle godine u visini od 1.694.000.000 dinara, kažu u Sindikalnoj organizaviji Zastava oružja.

Sve se to događa, navode „oružari“, od kada je Ministarstvo odbrane u Nadzorni odbor preduzeća delegiralo Ivicu Marjanovića, Amira Osmanagića i Dragana Stankovića“ U saopštenju sindikata fabrike tvrde da je Nadzorni odbor o gubitku tokom poslovne 2017. godine Skupštinu preduzeća obavestio „tek sa godinu dana zakašnjenja, iako je gubitak iznosio 1,6 milijaradi dinara“.

  • Skupština je, bez postavljanja pitanja odgovornosti, prihvatila izveštaje o gubicima, iako su oni doprineli da ukupni gubitak prevazilazi visinu kapitala preduzeća. Toliki gubici su poslednjih godina ozbiljno uzdrmali temelje finansijske održivosti preduzeća jer se ukupne obaveze fabrike približavaju iznosu od 17.000.000.000 dinara.

U sindikatu ocenjuju da je „fabrički sistem razoren stalnim promenama rukovodećeg kadra, što sve stvara haotičnu atmosferu zbog svakodnevnog mešanja u nadležnosti rukovođenja fabrikom od strane Nadzornog odbora“. Po mišljenju Skupštine Sindikalne organizacije Zastava oružje „ulagana je i potrošena ogromna energija Nadzornog odbora na periferne stvari, dok su poslovi od strateškog značaja za fabriku koji se tiču poslovanja bili u drugom planu, iako je finansijski rezultat ostvarivan u zoni gubitka, zbog čega su takvi bilansi imali direktne posledice na položaj preduzeća“.

Tagovi:

4 komentara

  1. Znaci idu izbori u sindikatu… Koliko ce Grba sad da odresi kesu za svoje pijuncice, a? A konobari i kafedjije zadovoljno trljaju ruke… A sto se strucnjaka tice, ima Grbo keca u rukavu – Djokicu Nesrorovica, coveka koji ima najveci spomenik u Kragujevcu – ugaseni zastava kamioni, covek koji je preko sindikata dok je bio direktor radnicima prodavao ljutu rakiju…. Mozda je na pomolu novi dil, sada ce sindikat davati Djordjevu rakiju na sest rata, xaxaxa

  2. E ljudi, nije mi jasno da je vojna oduvek u problemu. Mislim da tu postoje nekoliko razloga. Prvi je nekontrolisano zaposljavanje vrlo loseg kadra preko veza, poznanstava, kumstava i sl. Drugo, 50% zaposlenih nakon godinu – dve sa ma[ina odmah prelaze u administraciju i po nekim magacinima, tako da je odnos rada na normi i radne snage na reziji u stvarnosti 2 prema jedan u korist erzije. Na primer u sindikatima (ima ih trti za sada) dnevno leze sigurno 50-tak radnika koji treba da naprave normu ali …. Trece kadrovska politika odabira kljucnih kadrova za vodjenje pojedinih funkcija je katastrofalna. Najveci neradnici i neznalice su postali rukovodioci sto stvara dodatni otpor pravih radnika. dalje izbori u sindikatu su obicna farsa gde se grupica ljudi doobro usancila radi samo svoje licne koristi i sluzi za povremeno dirigovano blacenje pojedinaca. Pitao bih gospodina Ilica da li je i koliki deo duga nastao kad je on bio predsednik Upravnog odbora? Neka odgovori ako sme…

  3. Pa kad je u Srbiji procedura za dobijanje oružja katastrofa pa nije ni čudo što polako ta industrija propada…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.