foto: UKCK

Sindikati „Sloga“: Odmor je pravo lekara

Društvo Grad

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite pozvao je direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predraga Sazdanovića, da odmah stavi van snage neredbu kojom se od 6. septembra zabranjuje korišćenje godišnjeg odmora i prekida njegovo korišćenje pod pretnjom da će zaposleni snositi posledice ukoliko to ne učine.

  • Ova naredba je još jedan potez koji vređa i omalovažava kompletan zdravstveni sistem, slična odluci koju je isti direktor nedavno doneo da se zaposleni o svom trošku testiraju na korona virus nakon povratka sa godišnjeg odmora, poručila je Sloga u saopštenju.

Ističe se da je naredba neustavna i nezakonita, jer godišnji odmor zaposlenih spada u neotuđivo ustavno i zakonsko pravo zaposlenih u Srbiji i koristi se isključivo u skladu sa zakonskim propisima.

  • Zato nam je potpuno nejasno na osnovu čega i pod čijom direktivom je doneta ova naredba, jer u Srbiji nije na snazi vanredno stanje radi suzbijanja i sprečavanja širenja  pandemije kovid-19, poput 2020. godine da bi se prekidalo korišćenje godišnjih odmora, navela je Sloga.

Ističe se da niko ne spori da je trenutna epidemiološka situacija u Šumadiji, konkretno u Kragujevcu složena i da je u takvim okolnostima neophodno da zdravstveni radnici ulože veći napor kako bi se izborili sa virusom, ali je neophodno imati na umu da su zdravstveni radnici ljudi sa neotuđivim pravima koja im država garantuje.

izvor: FoNet / foto: UKCK
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.