Sindikati u gradskim upravama nezadovoljni materijalnim položajem, rukovodstvo odgovara da ne može da krši republičke propise

Ekonomija Grad

Sindikalne organizacije ASNS, Samostalni sindikat i Sindikat „Nezavisnost“ zbog neszadovoljstva visinom zrada u gradskim upravama u Kragujevcu, kao i zbog toga što još nisu započeli pregovori o kolektivnom ugovoru, najavile su „aktivniju sindkalnu borbu“, ali i štrajk upozorenja.

  • Dogovorena i započeta isplata solidarne pomoći obustavljena je i po tvrdnjama rukovodstva grada neće biti isplaćena. Podsećamo da su zarade zaposlenih u organima gradskih uprava, za zaposlene sa srednjom stručnom spremom 34.000 dinara, dok su za zaposlene sa visokom stručnom spremom 54.000 dinara, što je znatno niže od zarada u drugim gradovima i opštinama, navodi se u saopštenju tri reprezentativna sindikata zaposlenih u gradskim upravama Kragujevca.

U saopštenju pozivaju i rukovodstvo grada da u pregovorima sa sindikatima postignu dogovor o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Milijana Ratković, vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za finansije i javne nabavke u izjavi za Glas Šumadije kaže da se rukovodstvo grada „od prvog dana zalažemo za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u gradskim upravama“:

  • Kao što insistiramo i na povećanju produktivnosti i kvalitetu usluge koju gradska administracija pruža građanima.
    Visina plate zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave je precizno utvrđena Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru („Službeni glasnik RS”, broj 18/16, 108/16, 113/17, 95/18, 86/19 i 157/20), Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama („Službeni glasnik RS”, br. 62/06…113/17 – dr.zakon) i Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima („Službeni glasnik RS”, br. 44/08 – prečišćen tekst, 2/12, 113/17-dr.zakon i 23/18, 95/18- dr. Zakon, 86/19 – dr.zakon i 157/20). Prilikom obračuna i isplate plata zaposlenih kod korisnika budžeta lokalne vlasti primenjuju se osnovice prema zaključcima Vlade Republike Srbije.

Ratković podseća i da je isplata solidarne pomoći, kao i drugih vidova dodatnih isplata ka zaposlenima „onemogućena“ Zakonom o budžetu RS za 2021. godinu, član 17. stav 1. kojim je definisano: u budžetskoj 2021, neće se vršiti obračun i isplatu poklona u novcu, božićnih, godišnjih i drugih vrsta nagrada, bonusa i primanja zaposlenih radi poboljšanja materijalnog položaja i poboljšanja uslova rada predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima, za direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava lokalne vlasti, kao i drugih primanja iz člana 120. stav 1. tačka 4. Zakona o radu („Službeni glasnik RS”, br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 13/17- US, 113/17 i 95/18-autentično tumačenje) osim jubilarnih nagrada za zaposlene i novčanih čestitki za decu zaposlenih.

  • Iz svega navedenog jasno je da se materijalni status zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava može popraviti jedino izmenama navedenih propisa koji se odnose na sve gradove i opštine u Srbiji. Gradonačelnik se na pravim adresama zalaže upravo za ovakav, a jedini ispravan način poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih i očekujemo odgovarajuće pomake verovatno do kraja ove godine.
    S druge strane, nismo u mogućnosti da odgovorimo na zahteve koji sa sobom povlače prekršajnu ili krivičnu odgovornost, kaže Milijana Ratković.

Tagovi:

2 komentara

  1. Po kojoj uredbi Milijana Ratkovic i njoj slicni neradnici nose kuci 120.000? Po kojoj uredbi i zakonu svaki zaposleni ima svog nacelnika? Zasto je njena plata pet puta veca od plate zaposlenog sa srednjom strucnom spremom, kada se zna ko u opstini nosi posao?

  2. Glasajte opet za SNS! Njihov cilj je da vas izmore niskim platam i da deo ode u privatni sektor. Kako ce onda Grad da funkcionis, briga njih. Dobro pacaju samo ovakve Milijane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.