SINDIKATI ZAHTEVAJU DA SE PO HITNOM POSTUPKU SPROVEDE PROCEDURA OSNIVANJA ZAVODA

Društvo

Predstavnici sindikata Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, kao što su juče na konferenciji za novinare i najvili, pokrenuli su inicijativu da se „po hitnom postupku“ sprovede procedura osnivanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika. Sindikati se pozivaju na članove Zakona  o zdravstvenoj zaštiti radnika. U zahtevu, koji je dostavljen gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, Ministarstvu zdravlja, na ime Zlatibora Lončara i komisiji za kadrove zdravstvenih ustanova, piše:

  • Mi ni vidimo nikakvu prepreku za osnivanje ovakve zdravstvene ustanove, imajući u vidu da se već nalazimo u Planu mreža zdravstvenih ustanova. Napominjemo da smo pre situacije u koju smo dovedeni, ispunjavali sve uslove koje definiše Pravilnik o bližim uslovima obavljanja zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe. Na ovaj način bi se nastavio kontinuitet u funkcionisanju ove ustanove koja je od izuzetnog značaja, kako za zdravstveni sistem u Kragujevcu, tako i za zdravstveni sistem Srbije.

Sindikati zahtevaju i da se „ne vrši bilo kakva izmena kadrovskog plana Doma zdravlja, kako to grad Kragujevac traži, niti da se donose odluke o preuzimanju zaposlenih iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, jer to znači uništavanje jedne stabilne organizacije, koja je poslovnu politiku i ugled svojim kadrovima i opremom gradila preko 60 godina“.

U toku dana (subota, 15. jun) brojni građani su potpisivali peticiju za opstanak Zavoda, što kod samih predstavnika sindikata, što inicijativu koju je pokrenula Narodna stranka. U svim organizacijam koje potpisuju zahtev za očuvanje Zavoda, ističu da ta akcija „nema veze sa politikom“, već željom da preko 30.000 Kragujevčana ne ostane bez zdravstvene zaštite.

Građani će sutra (nedelja, 16. jun) kod pijace na Aerodromu, na štandu koji će postaviti svi sindikati koji deluju u Zavodu, moćo da potpišu peticiju za opstanak te zdravstvene ustanove.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.