SKC Krgujevac: Program od 15. do 21. avgusta

Kultura

Sreda, 17. avgust u 2100

Radio-televizija Kragujevac

SKC kvArt – Odjeci pesničkog bratstva i sestrinstva

Rezultati bratimlјenja gradova iz prethodnih istorijskih epoha danas dolaze na red za istorijsku umetničku i svaku drugu vrstu evaulacije.

Kragujevac i Mostar su svoje bratstvo još pre nekoliko godina počeli da obnavlјaju

kroz sport, pozorište, a sada je na red došla i poezija.

Gostovanje kragujevačkih pesnika u Mostaru i mostarskih u Kragujevcu, kao i zbornik koji predstavlјa izbor savremenih pesničkih glasova ova dva grada jeste jedan korak u tom pravcu, koji se dogodio u našem Kvartu.

SKC kvArt – Lepa li si, Stojanović Olga! Vida Stanisavac Vujčić

Predmet rada je portret majke i ćerke koji putuje kroz različite medije i tehnike. Dominantna pojava je autoportret koji vodi dijalog sa likom svoje majke u dvodimenzionalnim i trodimenzialnim likovnim formama. Dva slična ženska lika se sudaraju, stapaju, poklapaju, prožimaju i zaobilaze. Prisutno je pitanje porodičnih intimnih osećanja, bliskosti i udalјenosti. Sticajem prirodnih okolnosti, tema je odnos dve žene i prelamanje njihovih svetova ali se razmatraju opšta pitanja identiteta u bezvremenom prostoru.

Nedelјa, 21. avgust u 2100

Kontakt galerija SKC

Koncert Trio Sveti

Trio Sveti je izgradio tradiciju svojim nastupima u SKC-u! Svakog avgusta su naši radi gosti a mali prekid od 2019. godine zbog nemogućnosti putovanja i održavanja nastupa u normalnim okolnostima sada prekidamo i nastavlјamo gde smo stali jer dobra muzika ne poznaje granice!

Ovaj trio to na najbolјi način potvrđuje s obzirom na to da jedan od članova već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru hilјadama kilometara od rodnog Beograda. Reč je o Marku Đorđeviću, za koga čuveni gitarista iz grupe Herbie Hancock-a, Lionel Loueke, kaže sledeće: ‘Marko je jedan od najbolјih svetskih bubnjara! Poseduje fascinantnu tehniku i isto takvu muzikalnost. Nјegova kreativnost i originalnost su razlozi zbog kojih volim da sviram sa njim!’  Modern Drummer magazin ga zove ‘bubnjarem svetske klase’ i ‘istinskim inovatorom’. Osim Lionela Loueke-a, Marko je nastupao i sa drugim poznatim imenima svetske scene kao sto su Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Michael Henderson, Ole Mathisen, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers, Eric Lewia i mnogi drugi. Sa četvrtim albumom kao lider njujorške grupe Marko Đorđević & Sveti dobio je recenziju sa 5 zvezdica na čuvenom portalu Criticalljazz.com, dok je kritičar San Diego Chronicle Richard Shinin album nazvao jednim od najbolјih jazz izdanja u 2013.

Uz Marka i Sveti verno stoje Vasil Hadžimanov i Branko Trijić ali zbog Vasilove sprečenosti da nastupa na koncertu u Kragujevcu, na njegovu i Brankovu preporuku dolazi kao zamena naš muzičar svetskog kalibra – Aca Pejčić Pile!

Ulaz na koncert je slobodan.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.