SKC – „kvArt” o izložbi Alekse Gajića

Kultura

Večeras (četvrtak), 27. maj u 21 sat na YouTube kanalu SKC-a biće emitovana emisja „kvArta” razgovori o izložbi „Nekad su ovde bile sve same njive” autora Aleksa Gajić.

Aleksa Gajić je strip crtač, ilustrator, filmski autor… „Aleksa Gajić stvara čuda”, piše Uroš Petrović za Desnu knjigu – deo jednog od Aleksinih čuda – knjigu nazvanu Leva knjiga / Desna knjiga. Politikin Zabavnik (evo prilike da se pomene da su Aleksa i Zabavnik drugari već nekoliko decenija) beleži reči Dejana Stojiljkovića – Aleksa Gajić je, „čovek koji može da vam nacrta (ili naslika) bukvalno šta god poželite”.

Aleksa Gajić (biografija autora)

Rođen u Beogradu 20. maja 1974. Diplomirao na FPUD u klasi prof. Rastka Ćirića, kolor strip albumom „Technotise”. Od 1996. do 2006. stalni saradnik Politikinog Zabavnika (a posle toga povremeno). Od 2000. radi za izdavačku kuću „Soleil” iz Francuske , i od tada objavio 6 kolor albuma (objavljenih u još 8 zemalja).U Srbiji  je osim ovih albuma objavio i album „Technotise” kao i kolekciju kratkih stripova „U Šrafovima”, „Skrepbuk” i „Pljosnati strip”. Ilustrovao više knjiga u saradnji sa raznim izdavačima. Sarađivao takođe sa brojnim časopisima i magazinima kao ilustrator.

Autor nekolicine ekonomsko propagandnih spotova kao i više muzičkih video spotova, i niza reklamnih pamfleta, flajera, novinskih oglasa i reklama, kalendara, plakata, storibordova, itd … Učesnik više kolektivnih izložbi, i autor četiri  samostalne (najznačajnija 2005. u Muzeju primenjene umetnosti).

Od 2006. do 2009. radio na svom prvom dugometražnom animiranom filmu „Technotise – Edit i ja”. Film je prikazan na preko 20 festivala , i višestruko je nagrađivan. U naredne dve godine ponovo radi za Francuskog izdavača, ovaj put „Quadrantes Solaire” sa dvodelnim albumom „Drakko”.  Godine 2013. još jednom se okušava u animaciji, ovaj put sa kratkometražnim filmom „Uspon i pad umetnosti”.

U međuvremenu  radi na konceptualnom projektu „Čudesni stripovi”, u okviru kog su nastali i „U šrafovima”, „Skrepbuk”, „Pljosnati strip”, objavljeni od strane System Comicsa, kao i  nagrađeni „Kameni strip” i „Premotavanje”. Od 2015. sa istom skupinom ljudi radi svoj drugi dugometražni animirani film „Technotise – Prorok 1.0 ”.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.