SKC PRIKAZUJE KONCERTE KOJI SU ODRŽANI RANIJIH GODINA

Kultura

U ponedeljak (25. maj u 21 sat) na You Tube kanalu Studentskog kulturnog centra Kragujevac imaćete priliku da pogledate koncert Alberto Lopez Quintet sa nastupa u Pozorištu za decu u Kragujevcu, , koji je održan 2014. godine u organizaciji SKC-a.
Koncert će biti emitovan i na Radio-televiziji Kragujevac u sredu u 21č.

Kvintet španskog flamenko gitariste Alberta Lopeza čine: Alberto Lopez – gitara, Jolanda Osuna – ples, Bernardo Miranda – glas, Havier Rabadan – perkusije, Hesus Valero – bas gitara.
Sudeći po vrtoglavom usponu mladog Lopeza, ovo je prilika za nesvakidašnje flamenko iskustvo! Već vlasnik nekolicine prestižnih flamenko nagrada i samostalnih izdanja, on je svoju veštinu oblikovao uz patrone poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i brojne druge. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, samo su neke od pozornica obeleženih umećem vanserijskog gitariste i autora iz Granade.

Alberto Lopez (1990) je svoje prve časove gitare pohađao sa 11 godina, u svom rodnom gradu Bazi. Diplomirao je na odseku za flamenko gitaru Konzervatorijuma za muziku Rafael Orosko u Kordobi, a usavršavao se kod Migela A. Kortesa, Herarda Nunjeza, Manola Franka i Ninja Pura. Programom Espetakulo siento, predstavio se publici u Španiji, ali i Francuskoj, Srbiji, Italiji i Maroku. Za vreme svoje solo karijere bio je uključen u velike projekte kao što su Bijenale flamenka u Sevilji, Noće blanka del flamenko, Flamenko Fez festival, nastupajući sa El Peleom, Estreljom Morente, Arkanhelom, Tomatitiom i Izrael Galvanom. Tokom svoje karijere osvojio je brojne nagrade među kojima treba izdvojiti prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Manuel Kano u Ohiharesu (2009), Državnom takmičenju mladih izvođača u Haenu (2010), takmičenju Fondacije Kristina Heren (2011), Međunarodnom takmičenju flamenko gitarista Siudad de Lospitaled (2011), takmičenju Mladih flamenkista Andaluzije (2012), kao i drugu nagradu na Međunarodnom festivalu Kante de las Minas u Unionu (Mursija, Španija, 2012).
Jolanda Osuna je počela da pohađa časove plesa sa samo 3 godine. Diplomirala je na Konzervatorijumu za ples u Kordobi, a usavršavale se kod H. Latorea, M. Koral, M. Mengibar, B. del Rej, i mnogi drugih. Sarađivala je i nastupala sa istaknutim umetnicima poput M.Povede, M.Martina, Arkangela, E. Fernandes, M. Korneho, T. de Heresa, M. Kortesa, Pelea, M. Silverie, A. Rejesa, Kabera, H. Viljara, H. Revuela, K. Malena. Pobednica je Nacionalnog takmičenja Antonio Idalgo u fandangou koje se održava u Luseni, Mladih flamenkista u Kordobi, Državnog takmičenja u seviljani (Vilja dela Karlota), nacionalnih takmičenja u Ubriku i Kadizu i finalistkinja je državnog takmičenja u Kordobi i Kante te las Minas u La Unionu.
Bernardo Miranda je još od detinjstva počeo da nastupa u kući flamenka La Penja el Mirabras u Fernan Nunjezu (Kordoba), gde je učio od najboljih flamenkista poput Huana Pinilje, Heme Himenez, Laure Vital, Manuela V. Parilje, Andresa R. Sara, Faustina Nunjeza i Davida Pina. Student je treće godine flamenko pevanja na Konzervatorijumu Kristobal de Morales u Sevilji i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nastupao je širom Španije, zatim u Maroku, Francuskoj, Srbiji i Rumuniji, učestvovao je na brojim festivalima i u flamenko klubovima i sarađivao sa Karmen Linares, Kurom de Uterom i Tomasom Gererom La Makanitom. Trenutno je vokal sastava Los Galjos de Sevilja, projekta Siento Alberta Lopeza i Kordoba flamenko grupe.
Havijer Rabadan je studirao klasične perkusije na Konzervatorijumu Kartagena i Lorka, a flamenkologiju na Konzervatorijumu za muziku u Kordobi. Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenog perkunioniste Đovanija Idalge, a flamenko perkusije kod Pakita Gonzalesa. Svirao je u sklopu džez, latino džez, rok i big bend sastava. Kao flamenko izvođač, nastupao je na svim značajnim festivalima u Španiji, ali i Brazilu, Jordanu, Srbiji, Portugalu, Italiji, Maroku, Rumuniji. Svirao je sa gitaristima kao što su D. Karo, A. Lopez, D. Kasares, H. Mahuelos, N. Seve, G. Eksposito, P. Ijo, H. Konde, H.M. Iero, plesačima H. Latore, U. Lopez, D. Navaro, E. Lopez, N. Leiva, A. Rejes, K. Gutieres, E. Kuevas i pevačima El Pele, R. Segura i dr.
Hesus Valero je nastupao sa brojnim bendovima svirajući flamenko, džez, pop, rok, kubansku i eksperimentalnu muziku. Diplomirao je na Univerzitetu u Granadi, a na Konzervatorijumu za muziku Viktorija Euhenija je studirao harmoniju, džez i big bend improvizaciju. Usavršavao se kod basista Ž. Masane, M. Peresa, S. Martina, M. Hansena, kompoziciju i aranžiranje je učio kod kubanskog pevača i aranžera R. Krusa, a harmoniju, improvizaciju i komponovanje kod brazilskog gitariste G. Muraja. Sa svojim bendovima je snimio nekoliko izdanja, kao i sa brojnim umetnicima različitih muzičkih pravaca.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.