SKC – Program za period od 27. juna do 2. jula

Kultura

Ponedelјak, 27. jun u 2100

Kontakt galerija SKC

Jazz Monday

U narednim danima predstavićemo vam,  jednog po jednog , izvođače, učesnike festivala Jazz in the Garden. Počinjemo od jedne dame, Jelene Jovović.

Jelena Jovović je svakako jedna od najistaknutijih evropskih džez umetnica srednje generacije sa naših prostora, koja je svojim talentom uspela da probije evropske okvire i istakne se kao vokalni solista i autor u SAD. Nјen album „Heartbeat“ osvojio je srca slušalaca na plejlistama značajnih američkih i svetskih radio stanica.

Nakon što je diplomirala džez muziku u Gracu, osnovala je Odsek za džez pevanje u dalekoj Južnoj Africi, gde je provela četiri godine. Po povratku u Srbiju 2000-ih, predavala je džez pevanje u Osnovnoj školi Stanković, koja je iznedrila i oblikovala mnoge naše značajne muzičare.

Jelena je spiritus movens, svetski putnik i muzičar koji svojim muzičkim talentom pleni na mnogim svetskim scenama više od tri decenije. Glasom Valeri Von i somota Bilija Holidej, ali i modernim pristupom, Dajan Rivs je osvojila mnoga pera muzičkih kritičara koji želјno iščekuju Jelenin sledeći album.

Jeleni Jovović se na sceni pridružuju Milan Nikolić – kontrabas, Aleksa Milijanović – bubnjevi, Ivan Klačar – saksofon i Aca Pejčić – klavir.

Utorak, 28. jun u 2100

Kontakt galerija SKC

Filmska projekcija – Čovek koji je prodao svoju kožu

Režija: Kaouther Ben Hania

Žanr: drama

Trajanje: 104′

Proizvodnja: Tunis, Francuska, Belgija, Nemačka, Švedska, Turska

U filmu, u kojem jednu od glavnih uloga igra Monika Beluči, priča prati mladog, emotivnog i povremeno impulsivnog Sirijca Sema, koji je napustio svoju zemlјu i otišao u Liban bežeći od rata. Da bi mogao da otputuje Evropom i započne život sa devojkom koju neizmerno voli, prihvata da bude model mladom i blaziranom savremenom umetniku kome dozvolјava da mu istetovira cela leđa. Pretvarajući svoje telo u prestižno umetničko delo, Sem će shvatiti da ga je odluka dovela do svega osim slobode.

Prema rečima mladog reditelјa, Tunižanina Bena Hanije, ovaj film je susret dva sveta koja se prepliću, a kojima upravlјaju potpuno različiti kodovi. S jedne strane imamo elitni svet u kome je sloboda klјučni pojam, a sa druge strane svet opstanka koji zavisi od aktuelnih dešavanja i bez velike slobode izbora.

Sreda, 29. jun u 2100

Radio-televizija Kragujevac

SKC kvArt – Povorka ideja, Olga Dragaš

Povorka ideja je prva pesnička knjiga Olge Dragaš i novi naslov u ediciji Novo stablo SKC Kragujevac. O nastanku knjige i razvoju pesničkog izraza mlade pesnikinje koja je u potpunosti stasala u Književnoj radionici SKC razgovarali smo sa autorkom neposredno pred beogradsku promociju njene knjige na Dorćol placu.

Četvrtak, 30. jun u 2100

You tube kadal SKC

SKC kvART – Taktilni dijalozi, Ana Vrtačnik

U kontekstu feminizma na umetničkoj sceni druge polovine XX veka mnoge umetnice radile su sa tekstilom, sa mekim formama i materijalima. To je bio njihov način da se izdvoje od čeličnih konstrukcija zastuplјenih umetnika u to vreme. Upravo zbog seksističkog povezivanja tekstila sa „ženskim radom“ ili „ukrasom“, feminističke umetnice su ga koristile da osude balans snaga u umetničkom svetu. Senzibilnost i intimnost mekih materijala na taj način okrili su mi se kao snaga, a ne slabost.

Bogato teksturirane površine, sa reminiscencijom na organske forme, stvorene su teškim i dugotrajnim energetskim procesom trlјanja i gnječenja vunenih vlakana sve dok se ne spoje u jednu celinu. Svaki rad na kraju se transformiše u jedinstven umetnički komad, hibrid slike i skulpture. „Taktilni dijalozi“ tako govore o novootkrivenoj slobodi kojom sam se kretala između različitih medija, o neočekivanim i simboličkim tekstilnim primenama, o taktilnosti, privlačnosti i averziji, ali i kreiranju umetnosti koja provocira svojom mekoćom i vitalnošću.

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student završne godine doktorskih studija na istoj Akademiji gde se bavi istraživanjem primene biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije. 2016. godine bila je stipendista letnje Akademije u Salzburgu gde je pohađala program „Painting Laboratory“ kod profesorke Varde Caivano. Naredne godine učetvuje na jednomesečnoj rezidenciji koju organizuje „Red Gate“ galerija u Pekingu gde sa još četvoro umetnika iz Velike Britanije organizuje izložbu „Good neighbours“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.