SKC: Program za sledeću nedelju

Kultura

Sreda, 2. decembar u 1900

Onlajn

DaždDanijela Glišić

RAZGOVOR O KNјIZI

U eri fatalnog ništavila koje suvereno vlada planetom i usmerava našu posrnulu civilizacju, gle ironije, ka prirodi i njenim lekovitim sadržajima, u tom vrtlogu globalne samodestrukcije, na mračnom književnom nebu pojavlјuje se fantastična  knjiga priča Dažd autorke Danijele Glišić namenjena  je onima kojima je zuj pčele ili šuštanje lišća potrebnije od svih modernih igračaka našeg naprednog doba. U tom svetu raskošne vegetacije i rastrčanih životinja, umivenog kapima  kiše, gde je topot konja svakodnevica onome kome je mašta saveznica, a bespuće dom, u tom puno-kolornom svetu, koji se nalazi u knjizi priča Dažd, žive slike nesavršenstva, slike koje vetar čas vitla čas nemirno izaziva. U toj zbirci kratke, sugestivne proze, nekoj vrsti priručnika za beg od kontaminiranog sveta, Danijela Glišić vešto plete niti koncepta  koji će se neprimetno  uvući pod kožu onim lјubitelјima pisane reči koji svaki trenutak odvajaju da odu u prirodu daleko od smogom prekrivenih gradova i leče svoje duševne rane nastale kao nuspojave života u urbanim sredinama. Za kraj mogu samo da poručim budućim čitaocima: Pažlјivo čitajte ovo neobično delo u njemu ćete naći odgovore na sva ona pitanja od kojih ste odavno odustali.

(Karlo Astrahan, urednik knjige)

Danijela Glišić rođena je 1976. godine. Do sada je objavila pet knjige: Backgroun noise, Sanjalo mi se,   Kad dođe devojka na konju,  Naše nešto  i Pozajmlјene boje.

Petak, 4. decembar

Onlajn

ESTAM FESTIVAL

Ovogodišnji ESTAM WORLD MUSIC FESTIVAL biće održan u skladu sa novonastalom situacijom u skraćenom obimu, 4. decembra. Obeležiće ga egzotični instrumenti poput iranskog zarba i indijskog saroda. Imaćemo priliku da čujemo trio porodice Čemirani i sastav Mandala koji čine Sudešna Batačarja i Rastko Obradović.

Trio Chemirani, koga čine Djamchid, Keyvan i Bijan Chemirani – zarb, daf, saz.

Klasični persijski bubanj, ZARB, nastao je u severnom Iranu, pre putovanja preko Afrike i Azije, gde je postao popularan među muzičarima iz Turske, Istočne Evrope i Severne Afrike. Jedan od glavnih bliskoistočnih instrumenata, udaralјki, takođe se smatra i melodijskim instrumentom čije su kombinacije melodije i ritma neograničene…

Mandala će nastupiti na ovogodišnjem duet koji su napravili Sudeshna Bhattacharya i Rastko Obradović.

Sudeshna Bhattacharya neguje bogatu tradiciju severnoindijske klasične muzike. Nјen instrument je SAROD koji je dug više od jednog metra, ima devetnaest žica, potomak srednjeazijskog rabinskog instrumenta, koji je pre sedam generacija modifikovan da odgovara više indijske muzike.

Sarod, i muzika svirana u Indiji, prenose se sa oca na sina, što znači da je vrlo malo ženskih muzičara u zemlјi. U svetu su poznata samo tri instrumentalista, a Sudešna je jedna od njih. Do sada je njenu muziku upoznala publika u Indiji, Francuskoj, Norveškoj, Portugaliji, Engleskoj, Alžiru, Španiji, Italiji, Izraelu, Belgiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Monaku, Maroku, Tajlandu, Danskoj, Rumuniji i Švedskoj.

Trenutno živi u Norveškoj, gde je od 2015. godine univerzitetski predavač za studente master studija na Norveškoj akademiji za muziku.

Rastko Obradović, saksofonista koji je završio studije u Oslu i novu snagu na evropskoj džez sceni, nastupio je sa kvartetom u Kragujevcu i poznat je po delu naše publike. Ukrašen je autentičnim i očaravajućim tonom koji je otvorio vrata saradnje iskusnim muzičarima iz zemlјe i inostranstva.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.