Skupština Kragujevca ne liči na onu za koju su Kragujevčani pre dve godine glasali

Grad Politika

Odbornici su za ove dve godine toliko prelazili iz jednog kluba u drugi, iz jedne stranke u grupu građana, iz grupe građana u stranku, da ni skupštinski sajt više ne može da isprati prelaske pa se, i tri dana nakon najnovijeg, Nebojša Abadić, recimo, „nalazi“ u odborničkoj grupi Šumadijski blok 21 – KG priča.

A pre samo tri dana Abadić i odbornica Zajedno za Šumadiju Slađana Bošković shvatili su da vladajuća Srpska napredna stranka, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, „vodi odgovornu politiku“. Tako da odbornička grupa SNS u Skupštini Kragujevca sada ima 38 odbornika, iako je na izborima 2020. godine osvojila 46 mandata.

Doduše, u odborničkoj grupi Srpske napredne stranke još uvek je Goran Kovačević, bivši poslanik te partije, koji u gradskom parlamentu oštrije kritikuje vladajuću stranku od svakog drugog opozicionog odbornika.

Za razliku od odborničke grupe SNS-a, Zajedno za Šumadiju na dobrom je putu da ostane bez odborničkog kluba. Danas ima petoro odbornika, iako je izborna lista Veroljub Stevanović – Svi na ovu stranu u gradski parlament ušla sa 17 mandata. Već na prvoj sednici izdvojili su se odbornici Srpskog pokreta obnove, pa je preduzetnica Katarina Milosavljević, sa još petoro odbornika, formirala odborničku grupu Nov Šumadija. Danas su Katarina Milosavljević, Marija Šneblić, Slavica Đorđević a od pre neki dan i Nebojša Abadić, u SNS-u.

Nova odbornička grupa je i Pokret obnove kraljevine Srbije – Pokret volim selo svoje, koja ima tri odbornika. Jovica Radovanović je sa Pokretom Volim selo svoje u Skupštinu Kragujevca ušao u koaliciji sa grupom 300 Kragujevčana Dušana Zeke Aleksića. Karakteristično za ovu odborničku grupu je što povremeno nastupa opoziciono.

I odbornička grupa Alternativa ima troje odbornika, Nikola Nešić je kragujevački poslanik Zajedno (Moramo) u novom sazivu Skupšttine Srbije.

Troje odbornika ima i grupa Srpski pokret obnove i ona je jedinstvena od formiranja skupštinskog saziva. Šef odborničke grupe Milan Urošević u javnim nastupima podržava politiku Aleksandra Vučića, dok je za skupštinskom govornicom u Kragujevcu vrlo kritičan prema lokalnoj vlasti.

Troje odbornika ima i Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma. Oni su u Skupštinu Kragujevca ušli na koalicionoj listi sa Socijalističkom partijom Srbije.

Odbornička grupa 300 Kragujevčana broji četvoro odbornika. Na sajtu grada još uvek stoji da je zamenik predsednika Jovica Radovanović, iako je on formirao klub sa Pokretom obnove kraljevine Srbije.

SPS ima šest odbornika a Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića, koja je u Skupštinu Kragujevca ušla na listi SNS-a, pet.

Postoji i odbornička grupa Jaka Srbija, pa Pokret Snaga Srbije – BK Pokret socijalista i PUPS.

Šumadijski blok 21, nakon što ga je napustio Abadić, ostao je sa dvoje odbornika, koji će, ako se ne priključe nekome, nastupati samostalno.

U Skupštini grada trenutno deluje četvoro samostalnih odbornika – Nenad Milić, koji je izabran na listi Veroljuba Stevanovića, Ljiljana Momčilović, pa Olivera Nikolić i Miroslav Stojanović Džiga, koji su formirali Zajedno za Kragujevac. Olivera Nikolić odnedavno je kopredsednica stranke Zajedno.

Tagovi:

2 thoughts on “Skupština Kragujevca ne liči na onu za koju su Kragujevčani pre dve godine glasali

  1. Bivši Verkovi odbornici bili su bili praktično bivši još pre izbora. Oni su znali da će, ukoliko Verko ne prođe, otići u druge stranke (pre svega u SNS). O tome je doneta odluka još u izbornoj noći kada su shvatili da Verko ostaje u opoziciji (tu mislim na Katarinu, Abadića, Slavicu Đorđević, Draganu Kapor i Mariju Šneblić). Verovatno je dogovor napravljen još pre izbora. Od njih samo još Dragana nije otišla u SNS. Za ovakav epilog direktan krivac je sam Verko. Pre izbora je govorio o sigurnoj postizbornoj koaliciji sa SNS gde će on (sa najviše osvojenih mandata) biti glavni baja za formiranje nove gradske vlasti. Često je to govorio svojim odborničkim kandidatima, pa je njima SNS postala (umesto glavnog političkog protivnika) sasvim prihvatljiva opcija posle izbora. Kada se sve to što je Verko pričao i planirao nije dogodilo, pomenuta ekipa odbornika je počela da „leti sa cveta na cvet“ (jer ih je Dašić u početku otkačio). Ipak glavni njihov cilj je bio da se „ugnezde“ u SNS. To je sasvim logično za ljude koji nemaju nikakav politički cilj, niti imaju poltičkog i ljudskog morala. Njihovi lični interesi su na prvom mestu i za njihovo ostvarenje su spremni svakog da pregaze. Ovo na žalost važi za većinu odbornika u skupštinama gradova i oština u Srbiji. Tako ljudi kod nas danas shvataju svoj politički angažman.

  2. Na svu sreću VERKO je zavrsio karijeru za sva vremena i nece sejati preletace vise…
    ADIO AMIGO CILE!!!

    Sto se SNSa tice oni su vec na izborima 2020 godine imali oko 5000 glasova manje nego 2016 .. Vizuelno im nadoknadio bojkot i Korona i mala izlaznost pa se to nije osetilo po broju mandata… 2024 godine osetno ce da tresnu dupetom o ledinu pa cemo videti kuda ce pacovi preletaci da beze kad pocne da tone TITANIK…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.