Skupština Kragujevca: Odbornička grupa, ni vlast ni opozicija

Grad Politika

Na poslednjoj sednici Skupštine Kragujevca (24. jun), kada se raspravljalo o tromesečnom radu kragujevačkih javnih i komunalnih preduzeća, za reč se javio Jovica Radovanović, član tek promovisane odborničke grupe Pokret obnove kraljevine Srbije – Pokret Volim selo svoje.

  • Kad je već vlažna tema da kažem primedbu koju imam na izveštaj Vodovoda i kanalizacije. Jer nam preti opasnosti da ostanemo bez vode…

Nakon ovog uvoda predsedavajući Zoran Mladenović ga je prekinuo a Radovanović rekao da će „nastaviti kasnije“. Što je i uradio i postavio pitanje:

  • Koji standardi se primenjuju kada se rade putevi na seoskom području?

Pa je kao primer naveo novizgrađeni put Dobrača – Ramaća, širine 3 metra.

  • Na tom putu će da se nađu i traktori i kombajni i automobili. Kako će oni da se mimoilaze?

Pomenuo je i efikasnost socijalista i „bivšeg gradonačelnika Stevanovića“.

I sve ovo ne bi bilo neobično da tog dana nije formirana nova odbornička grupa koju čine Aleksandar Radenković, Mališa Rajić i Jovica Radovanović, odnosno Pokret obnove kraljevine Srbije i Pokret Volim selo svoje. A Pokret obnove kraljevine Srbije u Kragujevcu je deo vladajuće koalicije a njegov predsednik Mirko Čikiriz pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

Jovica Radovanović, čiji je Pokret Volim selo svoje u gradski parlament ušao u koaliciji sa „300 Kragujevčana“, za Glas Šumadije kaže da „nije političar“, već želi da „podrži i predloži samo dobra rešenja“. Dodaje i da „nije deo vladajuće većine“.

Lider Pokreta „300 Kragujevčana“ i član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Zeka Aleksić ističe da je još pre parlamentarnih izbora na sednici Skupštine grada formirana odbornička grupa „300 Kragujevčana“, a predstavnik pokreta Volim selo svoje, Jovica Radovanović, postao je samostalni odbornik. 

  • Odluka je doneta da ne bi jedni druge opterećivali u daljem političkom delovanju u momentu kada mi želimo da se zadržimo na lokalnim temama i ne uzmemo aktivno učešće na parlamentarnom nivou već kroz rad skupštinske većine u gradu radimo na realizaciji svojih programskih načela, dok pokret VSS pokušava da kroz niz aktivnosti i učešće na parlamentarnim izborima aktuelizuje i one teme koje smatra značajnim za život ljudi na selu širom Srbije. 

Aleksić kaže da su „od tog momenta, sve dalje odluke rukovodstva pokreta VSS, odluke samostalne i nezavisne organizacije“ u da „ne bi bilo pristojno da ih komentariše“.

A kako dolazi do saradnje između Pokreta Volim selo svoje i POKS-a?

Kako priča Radovanović – iz praktičnih i tehničkih razloga: POKS u Skupština grada ima dvojicu poslanika, nedovljno za formiranje odborničke grupe. Radovanović je od februara samostalni odbornik, pa njih trojica sada mogu da imaju odborničku grupu. A povezuje ih i to što su sva trojica sa sela – Desimirovac, Stragare i Kutolovo.

Drugi razlog je taj što je Pokret Volim selo svoje učestvovao u protestima poljoprivrednika u Srbiji, pa im je, kako kaže, bila potrebna kopča sa republičkom strankom, kako bi bili u mogućnosti da daju odgovor i „republičke poljoprivredne muke“.

Kao primer da može da iznosi sopstveno mišljenje navodi i podatak da je u ponedeljak bio kod gradonačelnika Nikole Dašića kako bi mu izneo ideju da se iz gradskog budžeta izdvaja pet posto za infrastrukturu na selu i da iznos za svako selu bude unapred predviđen:

  • Da nam budžet za selo ne liči na Lutriju Srbije, pa da zavisimo od toga da li je gradonačelnik iz nekog sela i ko će da bude izvučen.

Na naše pitanje – kako je gradonačelnik reagovao na taj predlog, Radovanović kaže da je počeo da „preračunava cifre“. Da li će „preračunavanja“ biti ako Stevanović i dalje u gradskom parlamentu bude diskutovao kao najoštrija opozicija, videće se na narednim skupštinskim zasedanjima.

Tagovi:

3 komentara

  1. Zakljucak: Svi oni vole da budu vlast pored one opste narodne a poznate sintagme „T i n e z n a s k o sam ja“.

  2. Pokondirena tikva, kad je došlo do toga da on kroji političku sudbinu grada Kragujevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.