Skupština Narodne stranke usvojila je danas Deklaraciju o revanšizmu i Deklaraciju o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije

Izbori 2022 Politika

Deklaracijom o revanšizmu stranka se obavezala da u prvih 100 dana od izbora nove demokratske vlade bude donet set zakona i propisa, pre svega o lustraciji, ispitivanju porekla imovine i oduzimanju nelegalno stečene imovine, specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, javnim nabavkama, profesionalizaciji državne uprave i državnih preduzeća, i oduzimanju nacionalnih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde izveštavanja.

  • Ovo ima za cilj da se promeni sistem i da se, kroz zakonsko utvrđivanje odgovornosti i odlučno sprovedeno sankcionisanje osuđenih bez izuzetaka i mogućnosti za oproštaj, bitno umanji opasnost da državna vlast i politička moć u budućnosti ponovo budu zloupotrebljene, dodaje se u Deklaraciji.

U Deklaraciji o odgovornom upravljanju rudnim blagom Srbije navodi se da će biti uveden moratorijum na iskopavanje litijuma i svih drugih ruda čija eksploatacija trajno i nepopravljivo zagađuje životnu sredinu i ugrožava opstanak ljudi, biljnog i životinjskog sveta na određenom prostoru.

  • Revidiraćemo sve donete planove, zakonske propise i potpisane ugovore u vezi sa eksploatacijom rude jadarita i ekstrakcije litijuma, ali i ostalih ruda na osnovu ugovora i sporazuma koji su ostali nedostupni javnosti, a mogu naneti trajnu štetu stanovništvu i okolini u kojoj žive. Sve ugovore i sporazume ćemo objaviti, dodaje se u deklaraciji.

U Deklaraciji se ističe da će biti poništeni svi štetni ugovori i promenjeni svi propisi koji odudaraju od onih u razvijenim zemljama evropskog kontinenta u oblasti rudarstva i zaštite životne sredine, a svi prostorni planovi i svi planovi posebne namene kojima se omogućava realizacija iskopavanja ruda biće podvrgnuti strogoj stručnoj reviziji.

Fotografija: FB stranica Narodna stranka
Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.
Tagovi:

1 komentar

  1. Kakva bre deklaracija!? Pohapsiti sve naprednjačke silnike i osuditi ih na dugogodišnjeg robije. To je „deklaracija“. Vidi se iz aviona šta rade SNS krimosi u Srbiji. Nema se tu ni razloga ni vremena za neke nove zakone koji će ih smestiti u Zabelu. Postojeća zakonska regulativa je sasvim dovoljna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.