Skupština Zastava oružja odbila predlog radnika da se uradi nova procena vrednosti imovine

Društvo Ekonomija

Skupština kragujevačkog preduzeća Zastava oružje nije prihvatila predlog zaposlenih, koji je izneo zastupnik društvenog kapitala, da se uradi nova procena imovine, saopštio je Samostalni sindikat te fabrike.

Kako se navodi u saopštenju, procena imovine je prošle godine uradjena po nalogu Ministarstva odbrane zbog privatizacije fabrika odbrambene industrije Srbije i preuzimanja vlasničkih prava na društvenom kapitalu fabrike Zastava oružje

U sindikatu smatraju da je procena nije uradjena objektivno i da je državna imovina fabrike obezvredjena.

Objasnili su da su tom procenom imovine obuhvaćeni samo zemljište, objekti i oprema, a u mnogim delovima vrednosti su potcenjene.

U sindikatu dodaju da je „zakazao“ i unutrašnji nadzor, jer je bilo brojnih propusta nadležnih u fabrici za tu vrstu posla.

  • To je u ukupnom zbiru rezultiralo jako niskom vrednošću jedne od najstarijih fabrika na Balkanu koja ove godine obeležava 168 godina rada, a koja je bila najveći i najvažniji industrijski kapacitet i centar vojne industrije bivše Jugoslavije, smatraju u Samostalnom sindikatu.

Kako je saopšteno, predlog o novoj proceni imovine, po definiciji fer vrednosti fabrike Zastava oružje, nisu podržali članovi Skupštine koji „treba mnogo više da vode računa o državnoj imovini jer ih država za to i plaća““

Sednici Skupštine akcionara su prisustvovali predstavnik Vlade Republike Srbije – Ministarstva odbrane i član Gradskog veća za privredu grada Kragujevca koji u strukturi vlasništva zastupa 0,57 odsto udela.

  • Deluje neverovatno da članovi Skupštine i članovi Nadzornog odbora koje delegira Ministarstvo odbrane nemaju potrebu da svojim delovanjem stanu u zaštitu državne imovine i fabričkih interesa, smatraju u sindikatu.

Kako je navedeno, Nadzorni odbor fabrike, koji je prisustvovao sednici, nije imao odgovor ni na jedno pitanje, iako je to organ koji je utvrdio procenu i koji je Skupštini trebalo da obrazloži razloge za tako niže usvojene vrednosti.

Tagovi:

1 komentar

  1. Da se razumemo, ovo nije bio predlog radnika vec neradnika Dragana Ilica Grbe! Covek je vac dve decenije na funkcijama i to kao PK busac. pametnom dosta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.