Slabo interesovanje radnika Fijata za inostranstvo, Brnabić dolazi u Kragujevac

Društvo

Kompanija Stelantis je pre mesec dana najavila da je u kragujevačkom Fijatu 1.541 radnik tehnološki višak. Za odlazak u Fijatove fabrike u inostranstvu zainteresovano je malo zaposlenih. Predsednica Vlade Ana Brnabić doći će u utorak u Kragujevac na nastavak pregovora sa sindikatima i Pregovaračkim timom radnika Fijata oko socijalnog programa

Radnici tvrde da bi najviše njih bilo upućeno u slovačku fabriku koja je zastarela i ne proizvodi električna vozila.

„Premijerka Ana Brnabić će sutra u 15 časova, u Skupštini grada Kragujevca imati sastanak sa sindikatima i radnicima Fijata, potvrđeno mi je iz kabineta predsednice Vlade“, rekao je za N1 Saša Đorđević, predsednika Samostalnog sindikata Fijat automobili Srbija.

On dodaje da ne može sada da govori o detaljima sutrašnjeg sastanka.

N1 saznaje da se opcija odlaska radnika kragujevačkog Fijata na rad u evropske fabrike Stelantisa na dve godine sada svela na odlazak na tri meseca, sa mesecom pauze i povratka u Srbiju.

Krajem aprila potpisan je ugovor između globalnog auto sazvežđa Stelantisa, većinskog vlasnika Fijata u Srbiji i Vlade Srbije, manjnskog partnera, oko finansiranja preuređenja fabrike za proizvodnju električnih vozila u trećem kvartalu 2024. godine.

Podsećamo, premijerka Ana Brnabić izjavila je da je 500 radnika Fijata višak, ali da će se Vlada Srbije boriti da oni dobiju što bolje otpremnine i da im pomogne da pronađu novi posao.

Vlada će insistirati da od socijalnog programa u kragujevačkom Fijatu bude izuzeto i zaštićeno šest kategorija radnica i radnika u fabrici automobila.

Izvor: N1; Milan Nikić, Foto: Lazar Novaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.