Slađan Rakić: Ko je nalagodavac nezakonite smene ombudsmana?

Izbori 2022

Saopštenje odbornika Slađana Rakića prenosimo u celosti:

Ukoliko šef kaže da mora, onda izgleda tako mora i da bude. Po kratkom postupku smenjivanje ombudsmana čime je prekršen Ustav Republike Srbije i postavljanje novog ombudsmana. Međutim, nameće se pitanje ko to diriguje ili bolje rečeno da li neko još uvek deluje, samo iz senke?

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, odbornik Slađan Rakić i član Izvršnog odbora Saveza 90/Zelenih Srbije ukazao je na normativne akte koji su ovim putem prekršeni. Vesna Stojadinović je na zakonit način stupila na funkciju 30.12.2019. godine čiji je mandat trebalo da traje do januara 2025. godine. Međutim, glasanjem većine odbornika ona je smenjena pre isteka mandata.

Predsednik Skupštine raspisao je u novembru izbor za novog lokalnog ombudsmana dodajući član 41a – “ Predsednik Skupštine raspisaće Javni poziv, svim zainteresovanim licima da se prijave za kandidata za lokalnog ombudsmana, odnosno zamenika lokalnog ombudsmana, do 13.decembra 2021. godine, kao roka ne dužeg od 30 dana, od dana stupanja na snagu ove odluke…”
Nužno se nameće pitanje na koji normativ se pozvao predsednik Skupštine da kada uvede naknadno novu odluku u proceduru izbora prestaje da važi mandat ranije izabranog lica? Pomenuti član 41a nije u skladu sa članom 197. Ustava – “Zabrana povratnog dejstva zakona i drugih opštih akata”, što je gospodin Petrašinović, po struci pravnik, trebalo da zna. Ocenu ustavnosti ovakvog čina doneće Ustavni sud Republike Srbije, a ja sam apelovao na odbornike da će situacija biti ista kao kada je biran Nemanja Dimitrijević za direktora JKP Šumadija, a Apelacioni sud dao potvrdu da on ne ispunjava zakonske uslove za postavljenje.

Kome je to i zašto odjednom zasmetala Vesna Stojadinović? Ne može da joj se oprosti što je radila u interesu građana što i jeste njena osnovna funkcija čime se zamerila gradskoj vlasti. Novopostavljeni ombudsman je Jelena Milivojević, inače nekadašnji savetnik za pravne poslove Gradonačelnika Radomira Nikolića u periodu od jula 2016. godine do 26. septembra 2019. godine kako se navodi u zvaničnoj biografiji dostupnoj na sajtu grada. Već je jasno unapred čiji će se interesi zastupati i štititi u budućnosti.

Štiteći interese građana Vesna Stojadinović ukazala je na nezakonite radnje direktorke JSP Kragujevac Snežane Ćirković, inače već poznato bliske osobe Radomira Nikolića. U januaru 2020. godine Vesna Stojadinović je uputila niz preporuka ovom preduzeću kako bi se zaštitili interesi građana Kragujevca. To je izgleda bio prvi okidač kada se upustila u to da daje preporuku da se ne pokreće sudski postupak kod Javnih izvršitelja za 3399 Kragujevčana radi naplate duga nižeg od 2000 dinara. Međutim postupak je pokrenut i građani su utuženi, dok je logičnije bilo postupati po njenoj preporuci da im se uputi opomena, a ne da se na njihov teret pored glavnog duga koji je manji dodaju i troškovi izvršenja koji u proseku iznose od 12 000 do 19 000 dinara. Osnovnom sudu u Kragujevcu je takođe podneto 5.308 tužbi korisnika usluga Sistema objedinjene naplate za povraćaj neosnovano naplaćivane “naknade za vođenje matične evidencije”, a nekadašnjoj ombudsmanki se javio veliki broj građana koji su bili uznemireni zbog mogućih finansijskih posledica sudskog postupka. U svojoj preporuci ovom preduzeću ona je jasno apelovala da se javno kaže koji je rok za zaključenje sporazuma, kako će se izvršiti povraćaj onima koji ne zaključe sporazume, a uredno su plaćali tu naknadu od 2014. do 2020. godine.

Sigurno da joj se zamerilo i to što se nije libila da ukaže da mediji u pandemiji uskraćuju pravo građanima na drugačije mišljenje i da je svakodnevno plasiranje traumatičnih vesti dovelo do izazivanja anksioznosti i panike kod ljudi. Suprotstavila se tome što se plasira samo mišljenje nekolicine stručnjaka koji su zastupljeni u svim medijima dok su drugi po automatizmu proglašeni šarlatanima i teoretičarima zavere. Praktično drugo mišljenje je zabranjeno da se čuje dok novinski naslovi “nema dovoljno kovčega”, “mrtvi po ulicama..”, “zabetonirana pluća” itd izazivaju psihološki teror. Zalagala se da se iznese svo obilje informacija od strane stručnjaka, zvanični provereni podaci i statistike i da građani imaju pravo da čuju više različitih mišljenja. U zemlji jednoumlja i ovo je izgleda zabranjeno. Ona je tada prošla kroz medijski linč jer je predstavljena kao antivakserka, samo zato što je tražila da se čuje i drugo mišljenje bez ulaska u lični stav svakog pojedinca o imunizaciji. Pozvala se i na Zakon o zabrani diskriminacije i navela da bi uvođenje kovid propusnica onim građanima koji su vakcinisani ujedno predstavljalo diskriminaciju onih koji nisu. Upravo tako, imunizacija nije na državnom nivou uvedena kao obavezna i svačije pravo izbora treba poštovati.

Možda je zasmetala i što se oglasila povodom izbora za Savete mesnih zajednica gde je navela da su to mikro sredine koje vredni meštani treba da uređuju i da joj stalno stižu pritužbe kako se problemi ponavljaju u mesnim zajednicama, a da su u pitanju problemi koji su lako rešivi ukoliko su ljudi koji sede u mesnoj zajednici posvećeni svom naselju i radu. Naravno da je napravila problem što nije javno lobirala da savete mesnih zajednica čine isključivo pripadnici vladajuće stranke koji rade po njihovoj direktivi, u praksi ništa.

Danas iznošenje istine u funkciji zaštitnika građana očigledno ima debelu cenu. Vesna Stojadinović je pred penziju ostala bez posla jer se nije libila da ukaže na bezakonje već je savesno obavljala svoju funkciju. Bivšeg gradonačelnika Radomira Nikolića ne možemo da vidimo, ali su njegovi pipci i dalje tu i imaju uticaj na sadašnjeg gradonačelnika. Ovim postupkom dokazali su da su spremni na sve kako bi zaštitili svoje rodbinske veze koje su duboko ukorenjene kroz svako preduzeće, ustanovu i instituciju ovog grada.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.