Slobodan Cvejić: Bez slobode medija nema ni ostalih sloboda

Komentar Politika

U prostorijama Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i danas je nastavljeno predstavljanje kandidata za nacionalne frekvencije. U autorkom tekstu bivši član Saveta REM, profesor i član pokreta Srbija centar – Srce Slobodan Cvejić podseća ko su članovi Saveta REM-a, koji će u naše ime doneti tako važnu odluku, kao što je dodela nacionalnog dobra – frekvencije, kao i ko ih je predložio.

Prenosimo saopštenje profesora Cvejića:

Ovih dana devet članova Saveta REM-a će odlučiti koje TV i radio stanice će imati pravo da dopru do svih građana Srbije svojim reklamama, muzikom, zabavom, ali i svojim shvatanjem kulture, morala i društvene pravde. Nekoliko dana i jedan trenutak odluke devet ljudi iz Saveta REM-a će, više nego inače, predstavljati sve nas: građane, organizacije, preduzeća, udruženja, političke stranke u odluci o tome kako podeliti jedno vredno zajedničko dobro – prostor za emitovanje TV i radio programa.

Ovo je važan posao jer će odabrane TV stanice dobiti priliku da zarađuju ogromne količne novca putem zvaničnog i prikrivenog oglašavanja. Zato smo ovaj posao uredili zakonima, po uzoru na dobru evropsku praksu. Zakon reguliše način na koji smo SVI MI na devet članova Saveta REM-a preneli svoje pravo na objektivno i kvalitetno informisanje. Nismo ih ni predlagali ni birali direktno, nego posredno, kroz naizgled uređen demokratski proces koji u praksi to nije bio. Sve ih je izglasala Narodna skupština, ali su posebnu odgovornost imali predlagači da odaberu osobe koje mogu da garantuju nezavisnost rada REM-a i da zaštite pravo građana na kvalitetan i objektivan TV i radio program. Zato, sa namerom da unapređujemo demokratski proces, građane Srbije podsećamo ko je u njihovo ime predložio članove Saveta koji će doneti ovu važnu odluku.

1. Crkve i verske zajednice (Srpska pravoslavna crkva, Beogradska nadbiskupija Katoličke crkve, Slovačka evangelička a.v. crkva u Srbiji, Islamska zajednica u Srbiji) – Aleksandra Janković, drugi mandat od 2020. godine.

2. Udruženja čiji su ciljevi zaštita dece i ostvarivanje slobode izražavanja – Radoje Kujović, drugi mandat od 2021. godine.

3. Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora – Božidar Zečević, prvi mandat od 2021. godine.

4. Univerziteti akreditovani u Republici Srbiji – dr Nemanja Tasić, prvi mandat od 2021. godine.

5. Nacionalni saveti nacionalnih manjina – Aleksandar Vitković, prvi mandat od 2019. godine.

6. Udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara – Višnja Aranđelović, prvi mandat od 2020. godine.

7. Političke stranke predstavljene u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kroz nadležni Odbor – Olivera Zekić, drugi mandat od 2020. godine.

8. Političke stranke predstavljene u Narodnoj skupštini Republike Srbije, kroz nadležni Odbor – Judita Popović, prvi mandat od 2019. godine.

9. Političke stranke predstavljene u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, kroz nadležni Odbor – Milorad Vukašinović, prvi mandat od 2021. godine.

Fotografija: N1
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.