Složno za Kragujevac: Građani Kragujevca već dugo su zabrinuti za status i budućnost fabrike automobila u Kragujevcu.

Izbori 2022

Građani Kragujevca već dugo su zabrinuti za status i budućnost fabrike automobila u Kragujevcu. Proizvodnja u pogonima FIAT Krajsler automobila Srbije češće je u prekidu nego što su radnici na svojim radnima mestima, a štrajk u kooperantskoj firmi „FIAT Plastik“ traje već mesecima. Ako se ima u vidu da se radi o kompaniji koja je, pojedinačno, najveći izvoznik iz Šumadije, i jedan od značajnijih u čitavoj Srbiji, ne čudi što su Kragujevčani veoma zabrinuti za budućnost.

Već dugo se govori o početku proizvodnje novog modela, koji bi trebalo da bude zamajac novog razvoja fabrike automobila, ali za sada bez naznaka kada bi to moglo da se osvari. Država, iako formalno vlasnik trećine kapitala u fabrici, čini se, nije previše zainteresovana. A morala bi da bude!

Poslednjih dana ponovo je aktuelna tema izgradnje obilaznice oko Kragujevca, a taj projekat, uz izmeštanje pruge iz centra grada i završetak puta koji grad povezuje sa koridorom 10, bio je deo obaveza države još pri dolasku FIAT-a. Treba li podsećati da su svi rokovi odavno probijeni?

Zašto izostaje hitrija reakcija države kada je štrajk u „FIAT Plastiku“ u pitanju? Zar nadležne ne brinu sve češća „plaćena odsustva“ radnika? Zašto ćute najbrojniji sindikati? Zašto nema reakcija iz lokalne samouprave?

Pokret „Složno za Kragujevac“ poziva sve nadležne državne institucije i rukovodstvo grada Kragujevca da se uključe i krajnje ozbiljno shvate FIAT automobile Srbija kao ozbiljnu kompaniju, veoma značajnu za budućnost čitave privrede. Dok ne bude kasno.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.