SMENI PRETHODIO SUKOB FABRIČKOG NADZORNOG ODBORA I DOSADAŠNJEG DIREKTORA

Društvo Ekonomija
Za novog generalnog direktora Zastave oružje upravo je postavljen ekonomista Mladen Petković, dosadašnji „prvi čovek“ valjevskog Krušika.  Dosadašnji direktor  Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković, odlukom Nadzornog odbora preduzeća, rezrešen je sa te funkcije na koju je imenovan u decembru 2014. godine. Promeni na čelu Zastavine fabrine fabrike oružja prehodio je dva puta  organizovani konkurs za izbor novog generalnog direktora te firme, na koji se, prema dostupnim informacijama, bilo javilo blizu deset kandidata, od kojih nekolicina iz Zastave.

Povodom smene direktora, oglasio se Sindikat Zastave oružja koji je podsetio javnost da su za vreme mandata Milojka Brzakovića „dugovanja fabrike  uvećana za blizu četiri milijarde dinara, iako su tržišni uslovi poslovanja bili najbolji od raspada bivše SFRJ“.

 • U tom periodu raskinut je ugovor o plasmanu lovačkog i sportskog oružja na američko tržište . Istovremeno su donošene odluke koje su, zbog gubitaka sudskih sporova, pričinle višemilinsku štetui fabrici, dok, s druge strane, nije došlo do smanjenja troškova poslovanja i poboljšanja uslova rada i materijalnog položaja zaposlenih, navodi se u  saopštenju fabričkog Sindikata, čije rukovodstvo se nada da će imati bolju komunikaciju sa novim direktorom, nego što je to bio slučaj sa njegovim prethodnikom, sa kojim su neretko bili u otvorenom sulobu, i čiju su smenu u više navrata javno zahtevali.

Sada već bivši direktor Zastave oružja Milojko Brzaković demantovao je u izjavi Glasu Šumadije navode Sindikata da su u prethodne četiri godine dugovanja fabrike „uvećana za blizu četiri milijarde dinara“ (radi se o starim dugovima Zastave oružja, nastalim sredinom prethodne decenije, usled neplaćanja poreza državi i lokalnoj samoupravi – prim.Z.R.). Naprotiv, tvrdi Brzaković, dugovi su smanjeni, ali su i dalje opterećeni kamatama koje  iznose blizu pola milijarde dinara na godišnjem nivou.

 • Proizvodnja i plasman Zastave oružja uvećani su u prehodne četiri godine za 100 odsto, te je u 2014., prihod fabrike iznosio  28, a ove godine je 56 miliona dolara.Od početka 2015. do sada, u fabriku je investirano oko 15 miliona evra iz sopstvene kase, od čega je tr i miliona evra iskorišćeno za kupovinu Zastava kovačnice. Fabrika od 2015. redovno izmiruje sve finansijaske obaveze prema državi i lokalnoj samoupravi, dok su plate zaposlenih sa 46.000 povećane na 53.000 dinara u proseku,  kaže Brzaković, napomnjući da  se na konkurs za izbor direktora Zastave oružja  javio „uslovno“, odnosno uz zahtev da fabrički Nadzorni odbor bude razrešen, jer se „nije bavio svojim poslom“.

Brzaković i fabrički Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanović, u sukobu su, kako doznajemo, bili i zbog američkog tržišta. Dosadašnji direktor kragujevačke fabrike smatrao je, za razliku od Nadzornog odbora (i Jugoimporta SDPR), da ugovor sa dugogodišnji američkim partnerom, kompanijom Centrury arms, nije najpovoljniji za kragujevačku fabriku, usled čega je svojevremeno sa njom prekinuo poslovnu saradnju . Nedavno je u Čikagu, na Brzakovićevu incijativu, i uz protivljenje NO,  formirana kompanija Zastava arms USA, koja treba da postane ekskluzivni prodavac Zastavinog lovačkog i sportskog oružja u Americi.

PETKOVIĆ: CILJ POSLOVNI USPESI, A NE SUKOBI
 • Velika mi je čast da budem na čelu fabrike koja je nedavno obeležila 165 godina postojanja i rada, i koja je sa svojim proizvodima prisutna na svim kontinentima. Zastava oružje je fabrika sa velikim potencijalom koji će se potvrdjivati i u narednom periodu.  Nadam se da će fabrika ubuduće da bude poznata po poslovnim uspesima, a ne po nekim sukobima, rekao je novi direktor Zastave oružja Mladen Petković za Glas Šumadije.

Petković je, tvrde naši izvori, bio uspešan direktor Krušika iz Valjeva.

 

 

Tagovi:

3 komentara

 1. Zaduzio krusik, Zavio u crno, sad dosao vas da zaduzi? ima da se usrecite, sa samovoljom bahatoscu, aneksima! Bivseg magacinera!

  1. Jos, ako vam dovede, a neka vodiod nas Jelacic bana /osiguranika, Skoka i zelju Bezbednjake. Tek tada cete se dragi Kragujevacni usreciti!!!! Srecno vam bilo. Izgleda kao i kod nas u Valjevu, nema sposobnih kraguejvacna da vode fabriku, nego trba to da rade Beogradski mangupi. Ali neko to odozgore vidi sve, Valjda ce ih nekad stici sve suze Krusikovih radnika i naopako zapaljene svece, zbog otkaza i sikaniranja,mobinga, straha koji i dan dnas vlada! Vidim i kod vas je stara prica, nekip oltron iz DB sindiakta napada rukovodstvo i uglavnom iznosi neistine! da bi dosli ovi. Nezaboravite dugovi naseg prethodnog rukovodstva sumala maca prema ovove sto je sada Petkovic ostavio.?

 2. Direktore, a kakvo ste Vi stanje ostavili u Krušiku?
  Šta bi otkrile nezavisne finasijske inspekcije i kontrole?
  Da li uopše evidentirate i knizite troskove ili primenjujete novo „napredno“ knjigovodstvo?
  Koliko se novca duguje SDPR-u, koliko fiktivnih ugovora, koliko su novca isisale iz holdinga povlascene firme, sta je sa pokrenutim investicijama, avansima…?
  Koliko ste „vaših“ firmi i firmi bliskih vladajućoj stranci ubacili za dobavljače?
  Kako objasnjavate povlascene cene i prioritet u isporukama firmama GIM, Partizan, Krupnik?
  Kakva je ovo zemlja u kojoj VI mozete da budete direktor u dva takva preduzeca sa takvom tradicijom? Da i Vas je za to mesto izmedju ostalog, kvalifikovalo što ste u 26-oj godin zavrsili fakultet?
  A tek dosije privaten firme MAVIA? Romaz, Input…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.