Smenjeni direktor Urbanizma juče delio otkaze u preduzeću

Grad

Kako Glas Šumadije saznaje, dojučerašnji direktor JP Urbanizam u Kragujevcu Dragan Dunčić, u danu kada je smenjen (8. januar), dao je otkaz o radu novoizabranoj direktorki Vesni Jovanović Milošević, kao i pravnici u tom preduzeću.

Time je nastavljena sada već „Trampovska“ smena na čelu jednog od najznačajnijih urbanističkih firmi u Srbiji. Izvor Glasa Šumadije kaže da su nova direktorka Jovanović Milošević i pravnica dobile upozorenje pred otkaz poslednjeg radnog dana prošle godine (31. decembra), a da je otkaz o radu stavljen na oglasnu tablu u vreme dok su odbornici Skupštine grada raspravljali o njegovoj smeni. Navodno je smenjeni direktor Dunčić, kada je nakon imenovanja za v.d. direktorku Vesna Jovanović Milošević došla u prostorije Urbanizma, preduzeće napustio i sa sobom poneo ključeve od službenih automobila i delovodnik.

Podsetimo direktor Javnog preduzeća Urbanizam iz Kragujevca Dragan Dunčić razrešen je juče te dužnosti na sednici gradskog parlamenta, održanoj po hitnom postupku zbog, kako je rečeno, „povrede u rukovođenju“ tim javnim preduzećem.

Odbornici Skupštine grada Kragujevca izabrali su na njegovo mesto Vesnu Jovanović Milošević, kao nestranačku ličnost na predlog Srpske napredne stranke (SNS).

Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović je rekao da je postupak razrešenja Dunčića pokrenulo Gradsko veće na predlog Nadzornog odbora JP „Urbanizam“.

 • Po izveštaju budžetskog inspektora utvrđeno je niz nepravilnosti u radu direktora. Dunčić je utrošio sredstva za odredjene namene iznad visine utvrdjene programom poslovanja pre pribavljanja saglasnosti za izmenu i dopunu programa poslovanja, rekao je Petrašinović i dodao da Dunčić nije poštovao odluke Nadzornog odbora.

Smenu Dunčića koji je na čelu „Urbanizma“ od 2017. godine najavio je u novembru gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, uz ocenu da lokalna vlast sa njim ima „velikih problema u komunikaciji“.

Kako su ranije prenosili pojedini mediji, imenovanje Dunčića na direktorsko mestu u „Urbanizmu“ svojevremeno je izazvalo velike polemike u gradskom parlamentu pošto je iz Novog Sada i slovi za čoveka koji je blizak bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Tagovi:

13 thoughts on “Smenjeni direktor Urbanizma juče delio otkaze u preduzeću

 1. Sve sa čim i kim Nikolici imaju veze,treba odstraniti,sve propalitete u gradu su doveli bas Nikolici.Daleko im lepa kuca.

 2. Ako je ovo uradio tog Dunčića zaista treba uhapsiti, jer je blokirao rad javnog preduzeća, koje bez pravnice ne može da funkcioniše. Pa ovo nije mala blokada nego ozbiljna. Najbolje bi bilo ovo preduzeće sa ovim imenom i brojem u APR ugasiti da on nema gde da se vrati, jer je izgleda to njegov bolesni plan. Osnovati novo ako je ovo tačno što je Rudnik napisao https://www.kragujevacke.rs/U-zizi/PROSTORNO-PLANIRANJE-I-ARHITEKTURA-KRAGUJEVCA/ da je dokumentacija predata Skupštini grada. Gradonačelnik Dašić treba da ga pozove da bude prvi direktor tog regionalnog preduzeća, jer je on sve pripreio a pri tom je i doktor nauka a ne samo arhitekta. Ili možda napraviti novo preduzeće kao javno privatno partnerstvo i tako smanjiti troškove grada ali sa nekim novim kadrovima. Taman da se Gradonačelnik Dašić ne bruka sa tom arhitekticom ako je istina da je ponavljala srednju školu ! Ta nova direktorka nije smela da maše Rešenjem Dunčiću i da ga tera iz stolice ako nije objavljeno u Službenom Glasniku ! Tako je sama isporovocirala sukob iz neznanja i takvi kadrovi ne trebaju gradu jer je ona napravila problem Gradonačelniku svojim postupanjem.

 3. Majda, svidelo se to nekome, ili ne, na mesto vd direktora postavljena je gospodja koja je dipl.inženjer arhitekture sa 21 godinom radnog staža u JP „Urbanizam“, član je Inženjerske komore, poseduje sve licence, dobitnica mnogih nagrada i priznanja…I šta ona ima i kome da „maše“ Rešenjem. Gospođa se vratila u svoju firmu (a gde treba da ode?!?). A smenjen Dunčić je brže bolje pobegao, prethodno potpisavši otkaze, kao što je prosledio otkaze i 31.decembra.2020.godine. Podsećam da se Dunčić hvalio kako je otpustio 1/3 radnika i to iskusnih i visokoobrazovanih. No, pre, ili kasnije, sve će isplivati na videlo, kada će javnost shvatiti razlog njegove smene. Inače, ne može ni da ostane u JP „Urbanizam“, jer je na funkciju direktora došao kao nezaposleno lice. Što se tiče, njegovog prethodnika Aleksandra Milanovića Rudnika, i „vrapci“ znaju da je radio isključivo na svojoj promociji. Postavlo je silne načelnike, kako bi zadovoljio apetite poltrona, koji ništa nisu radili, a koji su nakon isplate zaostalih 16 plata, krajem 2016.godine (i to ne njegovom zaslugom, već sredstvima grada Kragujevca) dobili znatnu sumu novca, za razliku od ostalih radnika, stvarnih nosilaca poslova. Na kraju, za mesto vd direktora i direktora (kada se raspiše Konkurs početkom 2022.godine), između ostalih uslova, kandidat mora posedovati fakultetsku diplomu, a ne i zvanje magistra i doktora nauka. Koliko ima preduzeća koji imaju silne mr i dr, a koji nisu direktori, pa ništa, svako radi svoj posao! Ova godina će pokazati da je postavljenje novog vd direktora bio pun pogodak i danšnjim skepticima ćeš zapušiti usta. Srećno Veco i molim te, kandiduj se za direktora sledeće godine, u inat kvazi ekspertima i kvazi stručnjacima i raznim botovima.

 4. Sjaši Kurta da uzjaše Murta… (za nepismene: to nisu psovke nego Turska imena)
  Čim SNS predlaže, sigurno je njihova. Na ovaj ili onaj način.

 5. Ovo je kao iz neke humorističke serije. Ovaj što je smenjen daje otkaz, iz osvete, ovoj što je postavljena umesto njega. Ona ga juri po preduzeću (sa „neki papirići“ što bi rekao Šojić) a on beži službenim autom u nepoznatom pravcu ukravši delovodnik (a to šta će mu delovodnik verovatno ćemo videti u drugoj epizodi serije). Tu je i neka pravnica koja takođe dobija otkaz verovatno zbog toga što je iz potaje pomagala ovoj koja dolazi na mesto glavnog baje u preduzeću. Biće zanimljivo da vidimo šta će se dešavati u drugoj epizodi ove nove humorističke serije pod nazivom „Urbanistička ludnica“.

 6. Zgrada na jezeru Bubanj. To ce se desiti. Pa jos urbanistickog haosa. Novi mercedes i po neki stancic kod investitora za novu ekipicu. I to ti je sustina promena.

 7. Tako je MINJA za par godina ih sve pohapsiti i nelegalno stečenu imovinu oduzeti i napraviti državni fond specijalno za ovakve namene koje ste vi konstatovati. DAĆE BOG.

 8. Gluposti pa ko da Dašiću treba neko ko stvarno nešto zna ! Dragi gradjani Kragujevca , ne zaboravite da je i on samo SNS karijerista bez ikakavog predznanja o gradu i vodjenju grada, pa se usudio da bude Gradonačelnik. I naravno de neće da postavlja nekog pametnog i ko zna. Pa zar je tako teško zaključiti da on postavlja ovo dvoje mučenika toliko željnih funkcija, Glavnog urbanistu i tu ženu samo da bi sa njima lakše manipulisao. Kakvi doktori kakvi bakrači. Dovoljno je da imaju diplomu i on završava posao. Opustite se Srećni praznici !

 9. Brankice, srećni ti praznici! Prvo, da li si ti uopšte pročitala članak? Bivši direktor JP Urbanizam je za skoro 3,5 godine, naterao da napuste, ili otpusti 1/3 stručnih i visokoobrazovanih radnika, pa se čak i hvalio uručenim rešenjima. A onda, kada je bilo samo pitanje dana, kada će biti smenjen , uručuje otkaze za još 6-7 radnika, iz zlobe i pakosti, i to dana 31.decembra 2020.godine. Baš je na „prigodan“ način čestitao praznike svojim radnicima. Kao „šlag na torti“, 8.januara 2021.godine, brže bolje, na kukavički način, prosleđuje otkaze pravnici i tada izvršnom direktoru, a sada vd direktoru. To samo pokazuje koliko je loš čovek! Što se tiče Vašeg komentara o neobrazovanosti i nestručnosti, pošto očigledno ne znate ništa o sadašnjoj vd direktorki, jer da je znate, ili da ste imali prilike da je upoznate, sigurno ne bi na očigledan tzv botovski način komentarisali. Tek da znate, gospođa je studirala i u roku završila Arhitektonski fakultet. Samo oni koji su studirali sa njom, tih devedesetih godina, znaju koliko je uložila rada, truda, energije, odricanja i izuzetan talenat za arhitekturu, kako bi se što pre vratila u svoj Kragujevac. U JP Urbanizam je punih 21 godinu i prošla je sve faze, od pripravnika, do izvršnog direktora, a sada i vd direktora (od 8.januara 2021.- do januara 2022.godine). Da, baš je neobrazovana i nepismena!!! Dobitnica je mnogoh stručnih priznanja i nagrada, član Inženjerske komisije i uvažena u svim stručnim krugovima. Da, baš je nepoznata i niko je ne zna!!! Šta treba da radi, da ide ulicom i deli svoj CV! Da li znate da su zahvaljući njenim planskim dokumentima, stvoreni uslovi za dolazak Fiata, Simensa, itd. Da li znate da se bori za svaku zelenu površinu u gradu, za svaki objekat od kulturnog i istorijskog značaja (tek da se zna, nije htela da potpiše, a time i da saglasnost na projekat rekonstrukcije Tržnice, a ishod znate!) i još puno toga. Na kraju, nije joj stalo do direktorske fotelje, a i ovo što je prihvatila poziv da bude vd direktor, sigurno je iz razloga što želi da naš Kragujevac bude još lepši i bolji. A svi pismeni, obrazovani, mr i dr, slobodno se prijavite na Konkurs za direktora, januara 2022.godine, a do tada vd direktor će uvest koliko-toliko red u oblast urbanizma. PS: Veco, znam da nikada nisi bila ničiji poltron i ne sumnjam da ćeš u firmi zavesti red, disciplinu, uz borbu za dobijanje novih poslova na tržištu i kvalitetom, kvantitetom i finansijskim rezultatom (ne za sebe, jer znamo su skromnost i poštenje tvoje najveće vrline), dokazati sa si prava osoba na pravom mestu. Dunčić je bio samo loša epizoda, a pre, ili kasnije, javnost će biti upoznata sa svim onim što je uticalo da bude smenjen. Veco, imaš podršku iz Erdoglije, Palilula, Kolonije, a nadamo se i svih dobronamernih građana Kragujevca.

 10. Došao sam u Kragujevac jer je veliki grad i tu sam sa porodicom i vredja me kad se neko potpisuje i samo priča o kaldrmi. Prvo ta kaldrma je turska kocka i ja je više u Kragujevcu nigde ne vidim. Ja sam za to da učeni i najbolji ljudi budu izabrani da predstavljaju grad. Sad ispada da Gradonačelnik Dašić pravi razliku izmedju nas koji smo se doselili i onih koji su starosedeoci. Ako je ta žena ponavljala srednju školu kako komentarišu, ni tamo odakle sam došao, ne bi mogla da bude na nekom važnom mestu, bez obzira što je završila Fakultet. Ja sam ga završio u Beogradu i došao sam zbog FIATa ovde i bio sam najbolji djak u srednjoj školi i na studijama. Ne zanima me nikakav lokalni obračun oko ove teme, ali se vidi da Gradonačelnik nema najbolje ljude za urbanizam ! Ako će tu direktorku da brane i hvale oni koji prave podele na starosedeoce i dodjoše onda ja dajem predlog da je Gradonačelnik odmah zameni ! Mislim u stvari da to piše ona ili neko njoj blizak, jer se iznose detalji kojih nema u javnosti. Ali je činjenica da ne demantuje da je ponavljala !

 11. Ranko, izvini ako te vređa kako se potpisujem! Naravno da nisam protiv bilo koga i apsolutno me ne zanima ko je i odakle došao i da li je poreklom baš iz Kragujevca. Klinci bi rekli „pobrkao si lončiće“. Lepo što si došao u Kragujevac, koji je bio, jeste i biće otvoren grad i želim ti puno uspeha u FCA. Interesatno je da ne komentarišeš članak i druge komentare, ali dobro, to je tvoje pravo, kao što sam i ja našao za potrebu da dam neke informacije. Vreme će pokazati, da li sam bio u pravu, ali to nije važno, koliko je važno da svi živimo u bolje uređenom gradu. Pozdrav!

 12. Ljudi ponekad u svojim komentarima napadaju nekog bez pravih informacija i bez poznavanja problematike. U vezi ovog što se dešava u JP Urbanizam treba reći da niko, sem Dašića, ne zna prave razloge za smenu direktora. Ni u obrazloženju za smenu to nije jasno dato. Pošto se ovde radi o informacijama od javnog značaja bilo bi dobro da se građanima Kragujevca detaljnije objasne razlozi za ovakav potez gradske vlasti. Ti razlozi moraju imati uporište u zakonu jer lokalna vlast sebi više ne može dozvoliti sudske procese koje gubi još pre njihovog početka. A tu su sigurno i milionske cifre koje grad mora da isplati posle nepovoljnog okončanja jednog takvog sudskog procesa. Sistem „rekla kazala“ ne prolazi na sudu. Tu su bitne samo činjenice. Ako je Dunčić kršio zakon treba reći kada i gde ga je prekršio, da li ima elemenata za krivičnu odgovornost i da li će gradska vlast shodno tome podneti protiv njega krivičnu prijavu. Ako je u pitanju loše vođenje preduzeća koje je npr. rezultiralo finansijskim gubicima zbog nenamenskog trošenja novca, treba reći koliki su gubici nastali zbog toga i kada i gde su ta sredstva nenamenski utrošena. Ako postoje dokazi da je Dunčić stekao ličnu korist realizacijom nekog poslovnog aranžmana preduzeća (prosto rečeno da je dobio procenat od nekog posla), treba to prijaviti nadležnim organima. Ako je međutim u pitanju samo politička smena, onda je to još jedna u nizu gluposti lokalne vlasti od dolaska naprednjaka 2014 godine. Ta kadrovsko-politička ludijanja su bila svojstvena Radomiru Nikoliću, ali mi Dašić nekako ne liči na nedovoljno obrazovanog i prepotentnog lika kakav je bio njegov kum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.