Smrad, fekalije i pacovi u „Đenerala Terzibašića” – Blokiraćemo i ulicu i radove poručuju Kolonci

Društvo Grad Istraživanje

Ovi dani najtopliji u godini ne padaju lako baš nikom. Ali, vrelia posebno teško pada Koloncima, žiteljima Uilice „Đenerala Terzibašića”. Njima, u delu ulice, gde od prošlog leta „Trnava promet” podiže zgradu postalo je neizdrživo za život. Prilikom uklanjanja starog trotoara mašine Preduzeća za put pokidali su vodovodne i kanalizacione cevi. Za vodu se snalaze ali fekalije se već danima izlivaju na ulicu, pored kuća i dvorišta. Po ovoj vrelini smrad je neizdrživ za svih 20porodica koje žive u ovom delu ulice.

Prekoputa zgrade koju zida, kako ga oni (kao i svi) zovu Bane Trnavac (Bratislav Lazarčević) i za koga ističu da je korektan prema njima, u broju šest živi Rajica Đalović. Već pred ulazom u njegovo dvorište sve je jasno, iz zemlje vire iskidane cevi, meša se voda i odvod iz kanalizacije, zjape novoozidane ali nezatrpane šahte. Iako je rano jutro smrad je neopisiv.

„Vodovod” otišao šahte ostale nezatrpane – Kolonci se plaše za decu i prolaznike a pacovi se raduju

– Preduzeće za puteve je u aprilu počelo rekonstrukciju ulice skidajući stari trotoar. Na dubini od 50 cantimetra njihove mašine su iskidale cevi vodovodne i kanalizacione mreže. Mi smo nakon toga tražili da nam se to vrati u prvobitno stanje nakon čega su na teren izašle: ekipe JKP „Vodovoda i kanalizacije”, Komunalne inspekcije i nadležni iz Skupštine grada. Na sastanku sa građanima je dogovoreno da Lazarčević plati troškove da se urade priključci i „spuste” na nivo od 70 santimetara kako ih opet neko ne bi kidao, uvodi nas Đalović u hronologiju slučaja u „Đenerala Terzibašića”.

Stanovnici ove ulice ističu da je Lazarčević platio „Vodovodu” da se sve to sredi i da im se priključci poovežu na mrežu.

Traže da im nadležni srede situaciju i da se konačno vrate normalnom životu

Međutim zvaničan stav vodovoda je da ovih 20 porodica imaju takozvane „divlje” priključke.

– Mi svi uredno plaćamo i vodu i kanalizaciju već preko 50 godina. A 1997. godine su žitelji kuća u „Đenerala Terzibašića”, svi smo zajedno platili da se samodoprinosom napravi glavna kanalizaciona odvodna linija, ističe Đalović, kao i sve njegove komšije koje su došle da se novinaru „Glasa Šumadije” požale na situaciju u neljudske uslove u kojim žive.

Oni itiču da sva ta dokumenta postoje u Mesnoj zajednici i da će predsednik Saveta MZ da ih podnese ili pokaže kome god bude trebalo.

– U to vreme kada je rađen taj glavni kanalizacioni odvod „Vodovod” nije hteo da svakog od građana priključi na njega ponaosob već je dogovor bio da se svi mi sami priključimo na njega a oni će takve „divlje” priključke da prihvate kao legalne. Tako je i bilo, svaka kuća se na taj način priključila i svi to uredno plaćamo svakog meseca već godinama, podseća Đalović i dodaje da ni njegovim kompijama kao i njemu ne pada na pamet da sada dodatno plaćaju priključke.

Pokidane cevi ostale su da zjape nad zemljom ili su polomljene zatrpane u nju i tako ostavljene

Oni svi samo traže da se do svake kuće ukopa cev na potrebnu dubinu kako tokom radova Preduzeća za puteve ne bi ponovo ostali bez vode i kanalizacije.

– „Vodovod” je došao i krenuo sa radovima pre mesec i po dana. Postavili su četiri šahte ali pri tom i oštetili cevi koje su tako pokidane samo zatrpali. Već punih šest nedelja curi voda ali i fekalije direktno na i u sloj tampona preko kojeg treba da se asfaltira ulica. Tog dana kada su radili, iznenada su dobili poziv da se „povuku” nejasno obrazloživši „da je pukla negde cev u Beloševcu” i da je tamo neophodna hitna intervencija. rekli su da će se psole toga vratiti… i od tog popodneva se više nikad nisu pojavili, prića Đalović.

On i njegove komšije – susedi i sapatnici pokazuju nam šahte koje zjape nezatrpane.

– Sem smrada i fekalija ovde niko ne sme ni da prlazi jer je pogibeljno. Deci ne damo da se igraju više ispred kuća zbog moguće zaraze i stalno pazimo da ne upadnu u njih. Može noću neko da prođe, upadne polomi se, slomije glavu ili vrat., upozoravaju oni, navodeći da su se u nazatrpane šahte uselili pacovi.

– Zauzeli su ih i ne nameravaju da odu, jezivo je, opravdano su ogorčeni oni.

Izliva se fekalna kanalizacija ispred dvorišta – Smarad je nepodnošljiv

Smatraju da naležni sad pokušavaju da problem prebace na njih.

– Nema potrebe da sami to radimo i završavamo. Oni su samo stavili šahte i sada sami moramo da kopamo i izmeštamo cevi na potrebnu i bezbednu dubinu. To nije normalno i ne ćemo na takvo rešenje nikada pristati, otvoreni su Kolonci iz „Terzibašića”.

Napominju da savet Mesne zajednice stoji iza njih, kao i da su više puta slali prijavu Komunalnoj isnpekciji.

– Oni su izlazili na teren. Dolazili su nam ponovo iz Skupštine grada. Dolazili i odlazili i ništa. Sve se završavalo na nekim obećanjima, usmenim dogovorima i ništa, navode naši sagovornici.

Ruglo napuštenih nekadašnjih javnih poljskih klozeta sada zmijarnika

Odlučni su u svom zahtevu da se sve vrati u normalno stanje i cevi spuste na nivo koji treba, pa tek onda Preduzeće za puteve može da nastavi radove.

– Do tada, ulica će ovako stajati nedovršena i neasfaltirana i nećemo dati da joj iko priđe a kamoli da se radi. Blokiraćemo ulicu i automobilima i čak nećemo dozvoliti da prođu vozila za „Trnavino” gradilište iako je on bio korektan prema nama, otvoreno upozoravaju napominjući da nadležnima za sređivanje situacije daju rok do 1. jula, ko kod da o tome odlučje Skupština grada ili Vodovod.

– Posle toga ide „radikalna obustava prolaza” kroz „Đenerala Terzibašića”. Niko neće moći da priđe a kamoli da prođe ulicom, odlučni su oni i strajaće do kraja.

U tu svrhu obratiče se nadležnom ministarstvu a alarmiraće medije da obaveste javnost o nehigijenskim i nehumanim uslovima ža život, podsećajući da je za sređivanje ove situacije Lazarčević već platio vodovodu i da su oni priključke koji im se sada ponovo nameću za više od pola veka koliko plaćaju vodu i kanalizaciju višesruko platili, otplatili i preplatili.

Pored Đalovića pažnju na smrad, potencijalnu zarazu (kao da korona nije dovoljna), pacove, zmije i ostalu zagadu skreću nam i Milica Nikolić iz broja četiri i njena komšinica Ljiljana Spasić koja sa troje dece živi u stanu na istom kućnom broju. One ističu da su im od početka radova svima u tom delu ulice popucali svi zidovi na stanovima i da očigledno za njih nikoga nije briga.

– Nije korektno, greh je ovako se ogrešiti na nas sirotinju, tvrde njih dve.

Žitelji ovog naselja plaćaju porez kao stanovnici elitne i ekstra zone

Po njima dodatno ionako jezive i loše nehigijenske uslove u njihovim naselju ugrožavaju stari, urušeni nekada javni poljski toaleti koji više niko ne korsisti.

– To su pravi, obrasli zmijarnici ko iz horor filmova koji takođe smrde po ovoj vrućini i predstavljaju sve ostale opasnosti, kažu komšinice Milica Nikolić i Ljiljana Spasić.

Ironija je što plaćaju porez za ekstra zonu što ovo naselje i jeste.

– Ulica „Đenrala Terzibašića” se vodi, prilikom plaćanja poreza kao super, ekstra zona a mi ne možemo ni gas da uvedemo jer su nam rekli da objekti u kojima živimo ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu. Sramota da ovako kao skotovi živimo u 21. veku, očajne su njih dve.

Same kažu da bi bilo lepo da se ulica uredi, kao nekada sa drvoredima lipa i trotoarom. Drago im je i zbog „Trnave” gde bi svi kupovali jer iskusno znaju „da je u njoj jeftinije nego drugde” ali ne i da to uređenje ide „preko njihovih leđa i džepa”.

Sa njima se slaže u potpunosti i njihov komšija Dragan Vukomanović iz broja dva „Đenerala Terzibšića”.

– Ovo ne liči na gradsko, urbano naselje, već na džunglu i horor film. Ove ruine, fekalije, zmijarnici, ruglo svakom bodu oči. Stvarno, zašta mi plaćamo porez uopšte a kamoli za elitnu i ekstra zonu, pita se Vukomanović dodajući da je nenormalno da postoji ovakvo okruženje u prestižnom kraju gde se nalaze Tržni centar „Plaza” i drugi megamarketi i prodajni objekti, a niču i nove zgrade.

– Katastrofa je da sve to ostane ovako. Kome to odgovara? Čiji je to interes? I onda nam još poleme, iskidaju i počipaju postojeću komunalnu infrastrukturu pa traže od nas da sami sredimo, revoltiran je i on.

Za sada pored rupa i šahti a od 1. jula na blokadi ulice – Niko neće moći ni da priđe a kamoli da prođe kroz „Đenerala Terzibašića”

Stanovnicima Ulice „Đenerala Terzibašiča” je dogorelo (ilije prikladniji izraz – dosmrdelo) do grla i oni to više neđe da trpe. Ne interesuje ih da li neko namerno opstruira ili sabotira radove, da li je to nečija „dobra volja” ili samo naša tradicionalna bahatos, obest i javašluk. Baš ih briga. Oni samo hoće da žive normalno kao i pre. I da im se to „dodatno” i opet ne naplati.

U svakom slučaju obaveštavaju javnost da ako se njihova kanalizacija i ostalo ne uredi kako treba od 1. juna su na barikadama kojim će da blokiraju svoju ulicu. Nije im prvi put, radili su to još ranije. A, očigledno ni poslednji.

Tekst i foto Zoran Mišić

Tagovi:

1 komentar

  1. To što neko za sebe kaže da je sirotinja, a zatim, u drugoj rečenici kaže da živi u ekstra građevinskoj zoni ne rešava problem zaraslih ruševina koje izgleda neko drugi treba da očisti, uredi, prilagodi ljudima. Mislim da je bolje da blokiraju jednu ulicu niže, jer odatle je i potekla ideja zamene kvadrata i ukrupnjavanja parcela za investitore, a njih ništa ne sprečava da urede svoja dvorišta, bar dok se ne javi neki „investitor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.