(SNE)BIVANJE: U LAŽI SU GOLEMI TIRAŽI

Komentar

Ne znam da li su u laži kratke noge, slažem, tu i tamo i ja, ama sam više krakat neko kratak, ali nema te sile nebeske koja me može odvratiti od premise da laži pune novčanike.

Svedok mi je i Dragan J. Vučićević, ovejani fabrikant laži, dezinformacija i difamacija, uzgred i vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera, tabloida s najvećim tiražom u tabloidnoj domaji Serbiji.

To vam je jedan lik koji se davnih devedesetih proslavio kad je u magazinu “Izlaz” koji je uređivao, lično potpisao tekst u kom je analizirao (ali – zbilja) sastav kese za đubre koju je u kantu bacila Danica, supruga tada još uvek opozicionara – Vuka Draškovića!

Bio je on kasnije i urednik drugog jednog smeća, tabloida “Nacional”, zabranjenog posle atentata na Zorana Đinđića, što zorno svedoči o kvalitetu štiva koje je objavljivao.

Proslavio se i kao zamenik glavnog i odgovornog urednika “Kurira”, još jednog štampanog uratka koji je bio u vanbračnim odnosima sa lažima i kolumnista koji se nije ustručavao od izraza tipa “mars”, “iš”, “sikter”, “bre” („Napisaću kolumnu u kojoj ću da oborim rekord koliko ću puta da pomenem BRE. To je ključna reč u srpskom jeziku“, izjavio je za magazine “Status”).

Bio je nešto slično i u dnevniku “Press”, ali ga brzo provalili a onda je, igrom slučaja i paradoksalne koincidencije, taman na prebegu vlasti iz ruku demokrata u šake crno/crvene koalicije Srpske napredne stranke/Socijalističke partije Srbije, iznjedrio tabloid doušničke provenijencije pod kodnim imenom “Informer”!

Sve ono što je do tad vuklo na žuto, izgubilo je tabloidnu čar pred navalom najprimitivnijeg štiva ikad štampanog u Srbiji. U dosluhu, a, kasnije otvorenoj saradnji sa ružičastom istinom koju je preko “Pinka” širio Željko Mitrović, medijski mag koji se hvalio kako je lično intervjuisao Sv. Petra, zagadio je medijske koordinate u toj meri da pristojni novinari u Srbiji izbegavaju da kažu kojim se poslom bave. Ali kako u svakom zlu ima ponečeg dobrog: vlast je uzurpirala i “Informer” i “Pink”, tako da razumni ljudi jednom psovkom bez problema pokrivaju šaroliku družinu.

E taj i takav “Informer”, ovih je dana bio tema u regionu i šire! Ne, nije u pitanju neka nova laž ili skaradnost, toliko su ih iznedrili da smo svi pomalo oguglali, već jedna sušta činjenica: “Informer” je prošle godine, pokazalo je istraživanje sajta fakenews.rs., objavio čak 362 lažne vesti na naslovnoj strani. I taman pomisliš: uh, dobro, nisu još 4, pa da bude svaki dan po jedna, kad – fake: ovo printano smeće ne izlazi nedeljom, što upućuje na zaključak da su na ukupno 302 naslovne strane objavili 362 lažne vesti.

Više od jedne dnevno!

Na naslovnoj!

Ej, vala, mašala!

Ono što mene impresionira više od ovog surovog govora brojki jeste činjenica da je među tom gomilom lažetina bilo i “vesti” koje spadaju među one koje izazivaju paniku a da ni u jednom, makar javno, poznatom slučaju, nije bilo reakcije tužilaštva ili policije, nadležnih da reaguju u takvim prilikama.

Najavili su “teroristički napad ISIS-a na Srbe na Kosovu” i sličnu akciju “džihadisti” na Banjaluku; na naslovnoj smo videli i kako kosovska vojska okupira sever Kosova ili kako Hrvati otimaju Apatin od Srbije; ili kako unutrašnje (ne)prilike dovode do krvoprolića odmah posle predsedničkih izbora.

Mašti urednika nikad kraja:

„Gotovina sprema Šiptare na rat! Tači mu platio 500 000 evra za plan kosovske Oluje”.

„Završetak etničkog čišćenja. Bakir Srbima otima 800 000 hektara”

„Zoran Zaev najgori Šiptar. Zabio nam nož u leđa”.

„Okružuju nas sa svih strana. NATO BI DA ZGAZI SRBIJU. Plan je da

ukinu Srbiju kao slobodnu i nezavisnu državu”.

„Snažna poruka ruskog lidera hrvatskoj predsednici.  Putin: Ko napadne Srbiju, ratovaće sa Rusijom.”

Samo onaj ko je juče banuo u ovu profesiju zna da širenje lažnih vesti ne dozvoljavaju ni Zakon o informisanju i medijima, ni Kodeks novinara Srbije. Savet za štampu, samoregulatrono telo, tačnije njegova Komisija koje utvrđuje ko se ogrešio o profesiju, u prošloj godini je razmatrala samo devet žalbi i izrekla “Informeru” osam javnih opomena zbog kršenja Kodeksa. Žalbe su se najćešće odnosile na odredbe iz Poglavlja I Kodeksa (istinitost izveštavanja).

Osam, dakle, opomena za trista šezdeset dve laži?!

Ma, jok. Monitoring Saveta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije u dnevnim štampanim medijima od 1. marta do 30. novembra 2017. godine. govore da je Informer u tom period prekršio čak Kodeks 953 puta: osim naslova koji ne odgovaraju suštini teksta, tu su i kršenja prava na pretpostavku nevinosti, kršenja prava na privatnost i plasiranja nedovoljno proverenih informacija. Obrazloženje malog broja izrećenih opomena na tako veliki broj prekršaja krije se u načinu rada Komisije Saveta za štampu: ona postupa isključivo po žalbama na izveštavanje. Ne žališ se, ne raspravlja se!

E ali sad dolazi najslađe!

Ako ste mislili da je “Informer” “najgori od sve dece”, grdno ste prevarili: ovaj tabloid je tek četvrti na tužnoj rang listi Saveta za štampu.

Kodeks je najviše kršio “Srpski telegraf” – 1282 prekršaja, na drugom mestu je list “Alo” sa 1070 prekršaja, a na trećem “Kurir” sa 1.016 prekršaja.

Ovo su, inače, najčitanije novine u Srbije.

Što pokazuje da “Informer” nije incident i da je laganje na dnevnom nivou više fenomen
mentaliteta nego medijski fenomen.

P.S. Juče sam na kiosku video poslednji broj nedeljnika “Afera”: preko cele naslovne razvučena je fotka Aleksandra Vučića, nadnaslov glasi “Veliki zaokret predsednika”, ispod čega krupnim belim slovima ispisan blešti naslov: “VUČIĆ OTKAČIO TRAMPA”!

Što me podseti da vam neki naredni put mogu analizirati Vučićeve “naslove” i “naslovne” sa konferecija za štampu.

PIŠE: Slaviša Lekić

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.