Socijalno-ekonomski savet Kragujevca o zapošljavanju komunalaca i ‘Fijat plastiku’

Društvo Ekonomija

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić ocenio je danas da ne bi trebalo preko agencija za iznajmljivanje radnika angažovati radnike u komunalnom sektoru „na poslovima od osnovnog značaja na održavanju higijene i zelenila“.
On je kao predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta (SES) kazao na današnjem sastanku da ukoliko Kragujevac nije premašio maksimalan broj zaposlenih zakonom odredjen u komunalnom sektoru, ne vidi ni jedan razlog da se na takav način rasipa novac, a uz to ti radnici su „u potpunoj nesigurnosti“.

Zapošljavanje radnika u komunalnom sektoru grada preko agencija za iznajmljivanje radnika bila je jedna od tema sednice SES-a na kojoj je postavljeno pitanje da li se time štedi novac ili se troši više nego što je potrebno.

SES je zatražio da Gradska uprava, nadležna za komunalna preduzeća, izvrši analizu radnih mesta i svrsishodnost agencijskog zapošljavanja  da o tome izvesti Savet na sledećoj sednici.

Na sastanku su razgovarali i o obustavi rada u „Fijat plastiku“ koja s prekidima traje od februara.

Konstatovano je da nema pomaka ni posle posredovanja ministarke za rad, Darije Kisić Tepavčević koja je 12. jula posetila Kragujevac, i posredovanja Republičke agencije za mirno rešavanje sporova.

S obzirom na to da se radi o stotinak radnika te firme čiji je status sada neizvestan, Socijalno-ekonomski savet očekuje od nadležnih institucija da kroz socijalni dijalog pokrene rešavanje problema.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.