Spoljnotrgovinska razmena Šumadijskog i Pomoravskog okruga u prvih pet meseci 2024. dostigla 1,523 milijarde evra uz rast izvoza od 2,9% i suficit od 111 miliona evra

Društvo Ekonomija

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih pet meseci 2024. godine iznosila je око 1,523 milijardе evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od око 817 miliona evra. Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-V 2024. godine je ostvarila rast izvoza od 2,9 % uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od око 111 miliona evra. U istom periodu privreda Grada Kragujevca je ostvarila rast izvoza od 15,2 %.

Kako je naglasio Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, može se očekivati i dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa početkom serijske proizvodnje novog modela automobila u fabrici Stellantis u Kragujevcu.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-V 2024. godine bili su: električne mašine i oprema, šinska vozila i signalna oprema, nameštaj, plastične mase i proizvodi od plastike, drumska vozila, kotlovi, mašine i uređaji…

U prvih pet meseci 2024. godine privreda Šumadijskog I Pomoravskog upravnog okruga najviše je izvozila na tržišta: Nemačke, Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Poljske… Najveći uvoz ostvaren je iz Nemačke, Kine, Italije, Republike Koreje, Turske, Austrije, Rumunije, Poljske.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.