SPREMA SE ZAMENA REKTORU ARSENIJEVIĆU

Društvo

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je, nakon objavljivanja odluke o smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, da posao u toj visokoškolskoj ustanovi „još nije završen“.

On je podsetio da su se Senat i Savet tog univerziteta oglušili o naloge prosvetne inspekcije i Agencije za borbu protiv korupcije da ponište doktorat rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića koji je, kako je utvrđeno, doktorske studije upisao pre okončanja osnovnih, te da smene rektora zbog sukoba interesa. Šarčević, međutim, nije objasnio zbog čega nije smenio članove Saveta koji su čak dva puta odbacivali naloge inspekcije, Ministarstva prosvete i Agencije za borbu protiv korupcije vezane za sporni doktorat Arsenijevića „juniora“ i smenu rektora.

Na kragujevačkom Univerzitetu ima i onih koju smatraju da je, s pravnog aspekta posmatrano, bilo mnogo logičnije da je ministar Šarčević, umesto smene Arsenijevića, u Vladi Srbije pokrenuo inicijativu za smenu Saveta Univerziteta u Kragujevcu. Ovo stoga što su članovi Saveta ti koji su, kako je i Šarčević konstatovao, prekršili zakon odbijajući da postupe prema nalozima nadležnih državnih organa i agencija, na osnovu utvrđenih nepravilnosti na Univerzitetu. Posle smene starog, bio bi, navode u ovim krugovima, izabran novi Savet, koji bi potom postupio po zakonu, odnosno poništio sporni doktorat, smenio dosadašnjeg i izabrao novog rektora.

Rektor Nebojša Arsenijević juče je za Danas rekao da i dalje ne može detaljnije da komentariše rešenje o njegovoj smeni, jer ono još nije stiglo na univerzitet. Ističe da odluka o njegovoj smeni, bez obzira na obrazloženje, ne može da bude pravno valjana, pošto ministar, prema važećim zakonima može da razreši rektora samo ako je pravosnažno osuđen za neka krivična dela.

– Nikada nisam pravosnažno osuđivan, već sam samo prekršajno kažnjavan, i to zbog nevezivanja pojasa, tvrdi Arsenijević.

Savet Univerziteta bi, prema odluci ministra Šarčevića, kad odluka o smeni Arsenijevića stigne u Kragujevac, trebalo da izabere vršioca dužnosti rektora. Može se, međutim, očekivati, da će se Savet pre izbora v. d. rektora obratiti Upravnom sudu, što je nezvanično već nagovešteno. Istovremeno, sve se glasnije spekuliše da grupa koja je rušila rektora Arsenijevića, predvođena ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i univerzitetskim profesorom Branislavom Jeremićem, sprema svoje kandidate za rektorsku funkciju. Najozbiljniji kandidat je, smatraju izvori našeg lista na Univerzitetu, profesor Fakulteta mašinskih nauka Nenad Filipović, koji slovi za „Jeremićevog čoveka“. Pominje se i dekan Ekonomskog fakulteta Petar Veselinović, za koga tvrde da je „kandidat za sve prilike i sva vremena“.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.