Srbija centar daje punu podršku poljoprivrednicima

naslov Politika

Stranka Srbija Centar Srce daje punu podršku poljoprivrednicima koji su primorani da organizuju proteste i blokade saobraćaja zbog izuzetno loše ekonomske situacije u kojoj se nalaze zbog neodgovornih postupaka SNS vlasti, navodi se u saopštenju te partije, koje prenosimo:

I inače veoma tešku situaciju u domaćem agraru, koja je već izazivala revolt među poljoprivrednicima, dodatno otežava drastičan pad cena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na prošlu godinu (npr. cena kukuruza sa 36 na 15 dinara, suncokreta sa 73 na 39 dinara), dok je istovremeno repromaterijal zadržao izuzetno visoke cene (veštačko đubrivo je poskupelooko 300% prethodne godine).

Subvencije po hektaru poljoprivrednog zemljišta su najmanje u Evropi, a što je najgore i pored toga mnogim poljoprivrednim proizvođačima nisu ni isplaćene.

Srpski seljak plaća najskuplji dizel u Evropi, a postoje mnoge države gde je problem preskupog goriva rešen pomoću tzv. „plavog dizela“ oslobođenog akciza i samim tim znatno jeftinijeg od cena dizela na tržištu.

Srbija centar se zalaže za to i da se primeni rešenje iz razvijenih evropskih zemalja gde poljoprivrednici nemoraju da uzimaju komercijalne kredite od banaka po visokim kamatama nego dobijaju beskamatnu pozajmicu od države na osnovu svoje proizvodnje, tj. kultura koje su zasejali. Na taj način imaju višegodišnju sigurnost u planiranju svoje proizvodnje.

Domaći poljoprivrednici koji treba da započnu novu sezonu setve u nju ulaze sa gubicima i opterećeni kreditima. Upravo zato, ukoliko se zahtevi poljoprivrednika ne ispune, mnogi će među njima biti prinuđeni da prodaju svoju zemlju tajkunima, a uvoz poljoprivrednih proizvoda će se još više povećati dok će cene hrane drastično rasti, što je sve zajedno posebno tragično za Srbiju koja ima više od 4.000.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.