Srbija Centar: Ministarka poljoprivrede da odgovori da li se nezdrava hrana isključivo izvozi

Ekonomija Politika
  • Učestale su vesti da naši poljoprivredni proizvodi ne zadovoljavaju standarde prilikom izvoza u druge zemlje. Najnoviji slučaj je sa krastavcima koji nisu prošli kontrolu Slovenije. Postavlja se pitanje šta to građani Srbije jedu. Samo dve su mogućnosti. Ili se sve što je nezdravo izvozi ili to nezdravo jedu i građani Srbije, ali se to skriva od njih, navodi se u saopštenju stranke Srbija Centar, koje prenosimo:

Ministarstvo poljoprivrede tihuje, a problemi se množe. Subvencije nisu isplaćene, tu su problemi oko izdavanja i korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, očajno se upravlja krizom izazvanom afričkom kugom svinja i konačno učestale su zabrane izvoza naših poljoprivrednih proizvoda zbog problema sa fito nalazima.

Neko je negde dozvolio da zabranjena fitohemija uđe u zemlju, neko je dozvolio da se određena zaštitna sredstva koriste u nedozvoljenoj količini.

Mi već godinama nismo ozbiljni izvoznici hrane. Sve više je uvozimo. Pitanje je šta se sve uvozi i koji je kvalitet uvezene hrane.

Pod Ministarstvom poljoprivrede postoji Direkcija za nacionalne referentne laboratorije. Impresivan naziv za nešto što izgleda ne radi iako je od EU pomognuto sa nekoliko miliona evra. Čemu to služi i šta radi dok sve češće stižu vesti da ono što pokušavamo da izvezemo ne valja.

Zaključak je jednostavan i sam se nameće, neko u Ministarstvu poljoprivrede ne radi svoj posao. Pitanje je da li se radi o neznanju ili neko ko ima moć sprečava kompetentne službenike da rade svoj posao.

U oba slučaja odgovornost je na ministarki poljoprivrede.

Dok ne dođe vreme za polaganje računa, bilo bi dobro da se ministarstvo poljoprivrede posveti bar kontroli štete koju je pričinilo. Za početak bar edukovanju poljoprivrednika o korišćenju zaštitnih sredstava uz angažovanje nezaposlenih agronoma da rade na terenu sa proizvođačima.

Od ministrske zavisi da li će ostati upamćena po tome da je bar nešto dobro pokušala da uradi tokom svog mandata. Ili baš ništa.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.