BBC NEWS NA SRPSKOM

Srbija, poljoprivreda i protesti: Traktori i dalje blokiraju Novi Sad, sastanak u Vladi trajao ceo dan, a doneo male pomake

BBC News na srpskom Društvo Ekonomija

Predstavnici poljoprivrednika, koji već nedelju dana protestuju nezadovoljni uslovima za rad, ni posle devetočasovnog sastanka u Vladi Srbije nisu došli do dogovora.

Posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić saopštili su da je postignut dogovor o premijama za mleko, ali ne i o otkupnoj ceni suncokreta.

Protesti se, kažu, nastavljaju, ali i pregovori.

Najavljuju da će razgovarati sa ratarima koji su u blokadi, da će razmotriti sa njima opciju da ostave traktore sa strane kako bi saobraćaj mogao da teče, a nekoliko ulica u Novom Sadu su već odblokirane, prenosi portal 021.

Jovan Jovanović iz Bavaništa je rekao da su pregovori bili jako teški i da su blizu dogovora o ceni suncokreta.

  • Nadamo se da ćemo u narednom periodu rešiti to pitanje. Vlada, premijerka i ostali pomoćnici su celi dan bili konstruktivni, gledali su da nam izađu u susret kako god mogu – nadamo se da će se završiti u kratkom periodu, rekao je Jovanović.

Protest i blokada u Novom Sadu počeli su u utorak, 9. avgusta, a svi dosadašnji razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade Srbije nisu zadovoljili, pre svega, uzgajivače suncokreta.

  • Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, rekao je Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika „Stig“ novinarima po završetku sastanka sa Anom Brnabić, premijerkom u tehničkom mandatu.

Vlada Srbije je na sednici posle sastanka sa poljoprivrednicima potvrdila odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja, kako je obrazloženo, posle „kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta“.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika preneo je i da je za suncokret vlada ponudila otkupnu cena od 535 evra po toni.

  • Za nas je to je neprihvatljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto, rekao je Marković.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količinu do 60 litara po hektaru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da će se situacija sa poljoprivrednicima koji protestuju rešiti dogovorom kojim niko neće biti potpuno zadovoljan.

Novosadski Radio 021 objavio je u subotu, 13. avgusta snimke poljoprivrednika koji igraju fudbal u centru vojvođanske prestonice, kao i njihovu zahvalnost i izvinjenje Novosađanima zbog višednevne blokade.

Neki od poljoprivrednika se odužuju Novosađanima tako što starije ljude prevoze do kuća iz centra grada, prenela je Televizija N1.

U ponedeljak uveče i dalje su bili blokirani novosadski Bulevar Mihajla Pupina, te prilaz Varadinskom mostu s ovog bulevara.

Ranije su odblokirane Jevrejska i Futoška ulica.

Šta traže poljoprivrednici?

Ključni zahtev poljoprivrednika je da cena po kojoj bi se otkupljivao suncokret ne bude niža od 700 evra po toni, odnosno 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.

Trenutna otkupna cena zrna suncokreta je 55 dinara po kilogramu, dok je prošle godine, kada su ostali troškovi bili tri puta manji, ta cena bila viša za sedam dinara.

Traže i da gorivo za jesenje radove plaćaju 170 dinara za litar na svim pumpama, što bi bilo umanjenje za devet dinara, kao i da im se omogući da najmanje tri puta sipaju gorivo po agro-kartici i dva puta u rezervoare radnih mašina.

Agro-kartice registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima izdaje Vlada Srbije i služi da bi ratari dobili popust na cenu goriva i nafte, ali isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS).

Na listi zahteva je i privremeno ukidanje akciza za gorivo i plavi dizel tokom prolećne setve.

Šta je poljoprivrednicima ponuđeno?

Vladimir Višnjić iz Stare Pazove došao je traktorom u Novi Sad u sredu, 10. avgusta.

  • Meni je krivo što sam morao da dođem ovde traktorom 45 kilometara, ali nisu imali sluha za nas. U utorak su nam ponudili 480 evra po toni, ali mi to nećemo prihvatiti, rekao je on za BBC na srpskom.

Dva dana kasnije, vlada je podigla ponudu na 535 evra po toni, ali ni to nije prihvatljivo za poljoprivrednike.

Višnjić podseća da ovo nisu novi zahtevi i da su oni pre mesec dana skretali pažnju na ove probleme, ali da se ništa promenilo.

  • To što su nam ponudili su bezazlene stvari, nema ni težinu, jer je bez pečata, odštampano je na jednom papiru i mi nismo hteli to da prihvatimo, kaže Višnjić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije. Njihova ponuda je takva da vi za dve tone po hektaru dobijate 960 evra, dakle nije ni hiljadu. Ja imam sto hektara i potrebno je oko 1.400 evra da se uloži samo po hektaru, pa vi vidite koliko sam ja u minusu, pojašnjava Višnjić.

Kada je reč o subvencionisanim karticama za gorivo, kaže da ih nemaju svi poljoprivrednici.

  • Ima ih možda samo polovina, a mi tražimo da one budu dostupne svima. Kupujemo gorivo po ceni od 179 dinara sa PDV-om, ali nam je dozvoljeno da na dnevnom nivou natočimo samo 60 litara po kanisteru i to samo na NIS-ovim pumpama, pojašnjava ovaj poljoprivrednik.

Dodaje da kombajn u sezoni dnevno troši 500 do 600 litara po rezervoaru.

  • Kad slušam našeg ministra, imam utisak kao da živimo u Švajcarskoj, a ne u Srbiji, poručuje Višnjić.
Protest i u srcu Šumadije

I poljoprivrednici iz četiri sela u okolini Kragujevca: Desimirovca, Cerovca, Lužnice i Jarušice blokirali su sa dvadeset traktora put ispred skupštine grada u centru.

Portestuju i poljoprivrednici u Rači Kragujevačkoj.

Zahtevi su im identični – i oni traže od države da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, regresirano gorivo na svim pumpama, subvencije po hektaru od 300 evra, kao i proglašenje elementarne nepogode zbog suše na celoj teritoriji Srbije.

Iako za sada nema naznaka da će blokada biti obustavljena, Vučić je za TV Prva u petak uveče rekao da će nekakav kompromis biti napravljen.

  • Ti ljudi nisu profesionalni štrajkači, već većinom domaćini, pošteni ljudi. Oni će biti malo zadovoljniji, ali i dalje nezadovoljni, a i mi ćemo biti nezadovoljni, rekao je Vučić u intervjuu za Televiziju Prva.

Dodao je da će „iz državne kase da ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano“.

Piše: BBC News na srpskom
Fotografije: Lazar Novaković, naslovna – poljoprivrednici u Vladi, Fonet
Tagovi:
BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.