BBC NEWS NA SRPSKOM

Srbija, škola, roditelji i deca: „Imam veću tremu nego sin“ – kako da što lakše prebrodite početak školske godine

BBC News na srpskom
učionica

Reuters

Početak školske godine je stresan, kako za decu, tako i za roditelje, koji su uz nastavnike podneli veliki teret onlajn nastave u vreme pandemije korona virusa.

Prema odluci nadležnih, đaci u Srbiji će za nekoliko dana ponovo sesti u klupe, iako broj zaraženih korona virusom iz dana u dan raste.

Najveća bojazan roditelja je da će nastava u nekom trenutku ponovo biti prebačena na onlajn model, a psiholozi savetuju da se sa decom uvek razgovara o svemu što ih muči i da probaju da im usade radne navike.

Tea Popović, mama Mateje koji ovog septembra polazi u prvi razred, strahuje da će nadležni u nekom trenutku možda morati da nastavu prebace na onlajn.

„Nikako to ne bih volela, pogotovo jer tek polazi u školu i tek treba da stekne radne navike“, kaže Popović za BBC na srpskom.

Psihološkinja Nikolina Milosavljević kaže da je bitno da pre svake školske godine roditelji razgovaraju sa decom o njihovim, ali i vlastitim brigama.

„Prva četiri razreda jesu priprema za preuzimanje ozbiljnijih odgovornosti u školi“, kaže Milosavljević za BBC na srpskom.

Uz finansije i povratak u rutinu, strah i od onlajn nastave

onlajn nastava

BBC
Roditelji strahuju da će se nastava u nekom trenutku ponovo pratiti preko televizije

Petra ove godine polazi u peti razred.

Njenu mamu Anu Stapar, kako kaže za BBC na srpskom, najviše brine ponovno uvođenje onlajn nastave i skraćeni časovi.

„Znanje se teže stiče na taj način“, kaže An.

Dodaje da onda savlađivanje gradiva pada na pleća roditelja.

Petra će ove školske godine dobiti pet novih predmeta u koji spada i jedan strani jezik, što će biti dodatno teško.

„Učenje će u tom slučaju biti agonija za sve“, kroz smeh priča Stapar.

Psihološkinja Nikolina Milosavljević kaže da uglavnom učiteljica ili učitelj pokrenu priču sa decom o tome šta ih očekuje u petom razredu, ali savetuje roditelji da i oni pitaju dete da li ga nešto posebno brine pred ozbiljnije razrede.

„Kada dete pređe kod nastavnika potrebna je bolja organizacija i domaćih zadataka i učenja, pa je roditelj ovde od velike podrške da detetu pomogne i nauči ga dodatnim veštinama učenja“, objašnjava psihološkinja.

Najčešći problemi na koje roditelji nailaze prilikom polaska u školu njihovog školarca, dodaje ona, pored finansijskih briga jeste i povratak u rutinu.

„Potrebno je sa detetom dogovoriti jutarnju i večernju rutinu“, kaže Milosavljević.

Kao primer navodi crtanje sa detetom kako će ta rutina izgledati – buđenje, priprema školske torbe, doručak.

„Velika trema“

deca u učionici

Reuters

Tea, mama budućeg prvaka Mateje, kaže da ima veću tremu nego njen sin od polaska u školu.

„Vreme je mnogo brzo prošlo, dok sam se okrenula on se već sprema za prvi razred“, priča Popović kroz smeh.

Psihološkinja savetuje da ukoliko dete polazi u prvi razred, roditelji naprave organizaciju oko toga koliko će pratiti njegove obaveze u školi, a koliko odgovornosti će prepustiti njemu.

„Na početku dete treba naučiti aktivnostima kao što je pakovanje knjiga i pribora, praćenje domaćih zadataka“, objašnjava psihološkinja.

Dodaje da vremenom tu celokupnu aktivnost treba prepustiti detetu, a da roditelj postupa kao „povremeni kontrolor“, odnosno da isprati da li mališan uspeva da savlada sve odgovornosti koje ima pred sobom.

Pet saveta za roditelje – ukratko

  • Razgovarajte s detetom
  • Dogovorite kako će izgledati jutarnja i večernja rutina
  • Od samog početka usmeravajte dete da zadatke obavlja samostalno
  • Pomažite deci oko domaćih zadataka
  • Motivišite ga, na razne načine podstičite želju za učenjem

Kako će funkcionisati školska 2021/22. godina?

Svi đaci će od 1. septembra ponovo sesti u školske klupe, a časovi će trajati uobičajenih 45 minuta i neće biti podeljeni po grupama, saoštio je ministar prosvete Branko Ružić.

Prema odluci Kriznog štaba i na osnovu predloga Ministarstva prosvete, situacija u školama će se razmatrati na nedeljnom nivou u svakoj lokalnoj samoupravi i trenutnoj epidemiološkoj situaciji i skladu s tim će se primenjivati tri modela nastave – zeleni, narandžasti i crveni model.

Nadležni iz lokalnih samouprava dostavljaće podatke o broju vakcinisanih i zaraženih i na osnovu toga uvodiće se određene mere u školama.

Zeleni model

On pokazuje da je okruženje sigurno i da svi učenici i nastavnici mogu da prisustvuju redovnoj nastavi.

Đaci će nositi maske samo dok razgovaraju ili odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne moraju da nose masku sve dok ne priđu učeniku na rastojanju bližem od 1,5 metara.

Narandžasti model

Ovaj model važi za učenike sedmog i osmog razreda, kao i za srednjoškolce.

Nastava će jedan dan da se odvija onlajn, a jedan neposredno u školama.

Ovaj model po potrebi može da se primeni i na učenike petog i šestog razreda.

Crveni model

Ovakav model sprovodiće se u najugroženijim jedinicama lokalne samouprave u kojima je veliki stepen rizika po zdravlje stanovnika.

U tom slučaju će se nastava odvijati na daljinu – od prvog do četvrtog razreda časovi će trajati pola sata, a đaci će biti podeljeni po grupama.

Učenici od petog do osmog razreda pohađali bi nastavu kombinovano – jedan dan onlajn, drugi neposredno u školama, a srednjoškolci bi u potpunosti prešli na nastavu na daljinu.

Uz predstavljene modele, saopšteno je i da je oformljen „tim za škole“ koji čine predstavnici Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut i Ministarstva prosvete koji će imati ovlašćenje da na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba i preporuke školske uprave donesu odluku o promeni modela nastave.

Oni bi o tome obavestili škole, koje potom do petka do 12 časova o tome informišu roditelje.


Pogledajte video o doktorki astrofizike Tijana Prodanović koja je usmerila znanje na društvenu mrežu TikTok – i nije pogrešila.

TikTok i nauka: Doktorka astrofizike koristi društvenu mrežu kao platformu za učenje
The British Broadcasting Corporation

Neki roditelji protiv nastave u školskim klupama

Po objavi vesti da će škola početi 1. septembra i da će deca biti u klupama na časovima od 45 minuta, na Instagram nalogu ministra Branka Ružića nizali su se komentari roditelja koji su nezadovoljni ovom odlukom.

Neki zbog toga što je odlučeno da nastava bude u školi, a neki jer ne žele da njihova deca nose maske.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.