SRCE Kragujevac: Da li će zgrade FILUM-a uopšte biti?

Politika

Saopštenje pokreta SRCE  povodom 20 godina čekanja na prostor u kome će Filološko umetnički fakultet u Kragujevcu funkcionisati prenosimo u celosti:

“Pre dve i po godine je u predizbornoj kampanji ministar prosvete, u prisustvu rektora univerziteta, gradonačelnika, kandidata za sadšnjeg gradonačelnika i drugih zvaničnika svečano najavio izgradnju zgrade FILUM-a i, kao što vidimo, nikakvi radovi na toj parceli još uvek nisu započeti.

Poređenja radi, u neposrednoj blizini, preko puta Gušićeve ulice je za to vreme nikao stambeni objekat od preko 30.000 kvadrata, što predstavlјa površinu od približno četiri zgrade projektovanog fakulteta.

Na teritoriji grada je u ovom periodu izgrađeno, po našoj proceni negde oko 250.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora što je otprilike 40 zgrada FILUM -a.

Tada je rečeno i da je projekat urađen dve godine ranije a da je vrednost radova približno 5.7 miliona evra koje je država obezbedila iz evropskih fondova. Poređenja radi, za uništenje Tržnice je gradska vlast zadužila građane Kragujevca oko 2.5 miliona evra a za potpuno katastrofalno organizovanu i nepotrebnu rekonstrukciju trga Radomira Putnika preko 3 miliona, što se u zbiru uklapa u cenu izgradnje zgrade FILUM-a koji je u ovoj godini obeležio 20 godina (ne)postojanja.

Za to vreme, veliki novac koji samofinansirajući studenti izdvajaju svih ovih godina, umesto da se ulaže u pobolјšanje kvaliteta nastave, odlazi na plaćanje kirija i prostora koji ne zadovolјavaju potrebe kvalitetnog sprovođenja obrazovnog procesa.

Studenti koji su u vreme poslednje predizborne kampanje bili na prvoj godini studija će sledeće godine biti na završnoj tako da nemaju ni teoretsku šansu da deo studiranja imaju u obećanim uslovima.

Očigledno je da će zgrada FILUM -a nažalost biti deo i sledeće kampanje za lokalne izbore, kao i koncertne dvorane Šumadije, Pionira, komleks Kneževog arsenala gde se samo gomilaju projekti, obećanja i najave a od konkretnih radova imamo samo redovna urušavanja kulturnih dobara (Radnički, Arsenal, Pionir, kuća vojvode Putnika, kuća dr. Ilije Kolovića itd..)

Napominjemo da je legat Koke Jankovića izgrađen sredstvima samog umetnika a vinski podrum ‘Kuća Đure Jakšića’ donacijama švajcarske vlade.

Pretpostavlјamo da je ova očigledna inetrnost gradskih funkcionera kada su u pitanju objekti od kulturnog značaja i sasvim suprotna ekspeditivnost kada su u pitanju dozvole za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u maksimalnoj naknadi za građevinsko zemlјište od 150 evra po kvadratu što stvara pretpostavke da mali deo lјudi ima veliku korist od ovakvih odnosa. Plate zaposlenih u gradskoj upravi su ispod prosečnih na nivou države tako da ostaje i pitanje gde taj novac završava.

Po ovoj računici, za dve i po godine, od kada je najavlјena izgradnja FILUM-a, grad je prihodovao negde oko 35-40 miliona evra na osnovu naknade za građevinsko zemlјište, što bi bilo dovolјno za izgradnju 6-7 zgrada FILUM -a bez ikakvih kredita i stranih ulaganja.

Ako se uzme u obzir pravdanje nadležnih organa da povlačenje sredstava iz evropskih fondova kasni ‘zbog rata u Ukrajini’ onda je pod velikim znakom pitanja izgradnja FILUM-a uopšte.”

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.