SSP: Dom vojske u Kragujevcu adaptirati u Covid ambulantu

Doba korone Politika
Gradski odbor Stranke slobode i pravde se, povodom loše epidemiolške situacije, oglasio saopštenjem za javnost.
Saopštenje SSP Kragujevac prenosimo u celosti:

Pobeđena korona u novom mahu nosi trijumf nad zdravstvenim sistemom i životom. Možemo reći krivac je korona, ali nesumnjivo pomagač u zločinu je nesavesno, neetično i nestručno upravljanje ovom vanrednošću, koja ni danas nije stavljena pod kontrolu zdravorazumnog postupanja. Čak ni iskustvo od godinu i po dana državu ne obavezuje da znalački upravljanje krizom.

U skladu sa već viđenim scenarijima, a u odnosu na to da su već nastupili hladniji dani Stranka slobode i pravde apeluje na gradonačelnika Dašića i gradsku vlast da od Ministarstva odbrane traži na korišćenje Dom vojske za kovid pacijente tokom zimskog perioda. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, konstantnog priliva pacijenata i povećanja obima posla neophodno je otvoriti novu kovid ambulantu kako bi se izbegao kolaps i haotičnost koju smo videli pre godinu dana. Građani Kragujevca ne zaslužuju nesagledive redove i čekanja ispred ATD-a, montažne šatore (da deluje brižnije), a neizbežno je smrzavanje kada ste napolju, dok su pacijenti u već narušenom zdravstvenom stanju. To smo doživeli pre godinu dana. Kragujevčani zaslužuju da kao bolesni od ove pošasti imaju uslove dostojne čoveka, što u ovom slučaju znači čekanje u toplim prostorijama.

U Domu vojske, adaptiranom za tu namenu, sugrađani mogu dobiti još jednu kovid ambulantu, uređenu tako da funkcioniše po svim standardima koji su u ovom slučaju propisani od strane Svetske zdravstvene organizacije, a u kojoj će se obavljati celokupni neophodni pregledi. U novoj Kovid ambulanti pacijenti za koje se sumnja da su zaraženi koronom bili bi pregedani, sa urađenim kompletnim laboratorijskim analizama, testom na COVID, kao i snimak pluća.

Adaptacija objekta za potrebe nove kovid ambulante za posledicu bi imala i rasterećenje postojeće Ambulante za febrilna stanja i respiratorne infekcije u zgradi ATD-a.

Obzirom na kapacitete objekta u zasebnom delu moguće je oformiti non – kovid ambulantu koja bi bez sudaranja sa obolelima i troška u privatnim laboratorijama omogućila uzimanje uzoraka za testiranje na korona virus onih pacijenata koji se pripremaju za operacije, zračnu i hemoterapiju, odnosno za one intervencije koje se rade u bolničkim uslovima.

Kako smo suočeni sa deficitom zdravstvenih radnika u ovome vidimo šansu da se lekari opšte prakse povuku sa biroa i svoje znanje stave u službu profesije. Uz adekvatnu obuku kolega iz Ambulante za febrilna stanja i respiratorne infekcije oni će ubrzo biti u stanju da odgovore potrebama pacijenata.

Sprovedite pomenute mere, sačuvajte zdravstveni sistem, spasite ljudima živote, poručuju iz kragujevačkog odbora Stranke slobode i pravde.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.