SSP – Eko plan za spas Srbije

Izbori 2022 Politika

Stranka slobode i pravde predstavila je hitan „Eko plan za spas Srbije” koji se sastoji od konkretnih mera za zaštitu: vazduha, zemljišta i vode. Igor Radošević, predsednik Odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde, naglasio je da godišnje u Srbiji zbog povećanog nivoa zagađenja vazduha umre 10.000 ljudi, ali država i pored toga ne preduzima gotovo ništa kako bi ljudima obezbedila čist vazduh.

Naprotiv, poslednja merenja pokazuju da je više gradova u Srbiji među najzagađenijim u svetu. Na udaru su: Bor, Majdanpek, Smederevo, Valjevo, Novi Pazar, Užice, Kraljevo, Niš, Novi Sad, Beograd… TENT Obrenovac i Kostolac zajedno zagađuju kao zajedno sve elektrane u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj i Bugarskoj. U EU 150 elektrana proizvodi godipnje 600.000 tona sumpor-dioksida dok TENT Obrenovac i Kostolac zajedno proizvode 300.000 tona sumpor-dioksida (od dozvoljenih 55.000 tona)!

Stranka slobode i pravde u svom planu navodi:

– Zabranu prodaje lignita uglja lošeg kvaliteta koji se koristi u elektranama i individualnim ložištima a ostavlja katastrofalne posledice po zdravlje stanovništva.

– Državno subvencionisanje koje će omogućiti prelazak kućnih ložista na gas. Naime, veliki broj porodičnih kuća pretežno koristi stare, neefikasne kotlove na ugalj i drvenu biomasu. Procenjuje se da ih u Srbiji ima 2,1 miliona dok  u Beogradu oko 300.000 domaćinstava koristi kućna ložišta za grejanje.

– Kažnjavanje svih kompanija koje ne poštuju ekoloske standarde, kroz privremenu meru zabrane rada, dok se ne utvrdi da se standardi poštuju;

– Ulaganje u obnovljive izvore enrgije (solarne parkove, vetroparkove, geotermane izvore i biomasu) sa cilljem da do 2040. godine iz obnovljhivih izvora dobijamo 40 odsto energije.

Radošević je najavo da će sutra 22. aprila, na Dan planete zemlje predstaviti novi set mera iz „Plana za eko spas Srbije” koji treba da obezbedi zaustavljanje uništavanja zemljišta.

Stranka slobode i pravde
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.