SSP: Gase se poslednji svetionici, na red došao Univerzitet

Društvo Politika

Iako je Senat Univerziteta, u kome sede samo predstavnici fakulteta i instituta, dao odlučnu podršku dosadašnjoj rektorki Ivanki Popović, predstavnici države i studenata su po nalogu režima tu odluku danas poništili, saopštila je Stranka slobode i pravde, ocenjujući da je Srbija zemlja bez slobode i medija u kojoj se gase i poslednji svetionici.

  • Danas je na red došao Univerzitet u Beogradu, čija je zakonom garantovana autonomija poništena odlukom Srpske napredne stranke, ocenjuje SSP.
  • Aleksandar Vučić nije oprostio Ivanki Popović što je Univerzitet proglasio falsifikatom doktorat ministra Siniše Malog i zato što je podržala studente koji su zbog toga protestovali, navodi se u saopštenju te stranke.

Stranka slobode i pravde upozorava da je ovom „sečom“ volje fakulteta, Aleksandar Vučić svojom starom radikalskom praksom vratio Univerzitet u Beogradu 30 godina unazad, kada su njime upravljali Mirjana Marković i Slobodan Milošević, a autonomija mu je 1998. i formalno ukinuta „Šešeljevim zakonom“ o univerzitetu, nakon čega je najmanje 200 nastavnika i saradnika izbačeno s Univerziteta.

  • Šešelj i Vučić su nekoliko meseci ranije ušli u tu Vladu upravo sa dva prioriteta: Vučić sa zadatkom da ukine slobodu medija, a Šešelj autonomiju univerziteta, odnosno da onemoguće slobodu govora i kritičkog mišljenja – ista matrica koju je Aleksandar Vučić i danas potvrdio, ističe se u saopštenju.
Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.