SSP Kragujevac: Nemaran odnos grada prema skulpturama na otvorenom

Politika

Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Kragujevcu podseća da se na površini od 352 hektara Spomen parka Šumarice nalazi i veliki broj skuptura:

 • U Šumaricama postoji spomenik “Sedam krugova”, koji široj javnosti nije poznat kao spomenici “Peto tri” i “Kristalni cvet”, ali po svojoj lepoti, modernosti, specifičnosti mesta na kome je postavljen, kao i ideji sa kojom je napravljen se izdvaja i pleni.
 • Spomenik je delo vajara Vojina Bakića i arhitekata Josipa i Silvane Sajsl i poklon je Republike Hrvatske gradu Kragujevcu. Sedam blistavih krugova nejednake veličine, simbolizuju pad predstave o savršenom životu, koji se desio nakon masovnog stradanja, a spomenik je napravljen tako da su krugovi zapravo kulisa male pozornice. Naspram spomenika, nalaze se i mesta za sedenje i nekada su se tu održavali kulturni događaji primereni mestu, podsećaju Kragujevčane u SSP-u i ukazuju na velika oštećenja – otpale mermerne ploče, od kojih se neke još uvek nalaze uz spomenik, travu koja raste iz spojeva ploča, krugovi koji su sa unutrašnje strane ispisani grafitima predstavljaju vidljiva, ali rešiva oštećenja, i zahtevaju da se neko bavi njihovim uklanjanjem.

Skulpture u Spomen parku Šumarice nisu jedine: u krugu Kneževog arsenala nalazi se skulptura “La Cavaliere”, autorke Caroline Lee, izrađena od belog venčačkog mermera 1977. godine. Početkom avgusta ove godine spomenik je polomljen i ništa nije učinjeno niti na njegovom popravljanju, niti na konzervaciji postojećeg stanja.

 • Vreme čini svoje i ostavlja trag čak i u kamenu. Vandala je uvek bilo i biće. Test civilizovanosti jednog društva, pored ostalog, predstavlja i odnos prema kulturno-istorijskim spomenicima koji zahtevaju stalnu brigu i održavanje. Apelujemo na nadležne da ova umetnička dela budu hitno reparirana i vraćena u pređašnje stanje kako bi čuvala uspomenu na prošla vremena. Takođe, smatramo da će se time čuvati duh našeg grada koji pored industrijskog centra predstavlja i značajan kulturno istorijski centar naše zemlje, kažu u kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde.

Tagovi:

7 komentara

 1. Spomenik Otpora i Slobode nije pomenut u članku a i on vapi za obnovom. Generalno cele Šumarice su zaboravljene od grada i države (osim za vreme održavanja Velikog školskog casa)

 2. Ono sto mora nas grad je da se posveti Sumarckom spomen parku.Uspostavljanje reda u kompleksu sa inspekcijskim nadzorom,malo novcanog ulaganja u jedino izletiste .

  1. Napad inteligencije je ucestala botovska pojava,o svemu stav a dalake od resenja I cilja.Da nam nije tako Grad bi mnogo bolje funkcionisao.Primer ovog spomenika koji postaje ruina I nista od preduzimanja mera,fekalana kanalizacija ide posred kompleksa,pa ucestalo izliva bruka ne vidjena,umisljene akrobate bez dozvola pustaju dronove koji se ponekad zbog nespretnog rukovanja sudaraju sa posetiocima I spomenikom,izvodjenje pasa bez povodca I korpe koji ordiniriju su bruka za inspekciju koji Niko ne vide da nesto preduzima da zastiti spomen park.Ambrozija koja pusta nesnosni alergeni talas I naravno Niko je ne suzbija,travu pokose ali ona odoleva.Svet cuo za Sumarice jos samo da se najzad nesto i preduzme oko zastite ovog kompleksa.Kontrola I samog jezera,utopi se juce jos jedan mladi sugradjanin i dokle?

 3. Za vreme prethodnih gradskih vlasti odnos prema javnim spomenicima je bio na izuzetnom nivou… Recimo, uklonjena je citava aleja narodnih heroja iz velikog parka, zatim bista Djure Jaksica iz Sabante bacena na otpad, bista Vuka Karadzica iz dvorista Narodnog muzeja pretopljena kao sekundarna sirovina, kao i mnoge druge, a vrhunac licemerja je pretapanje bronzanih kosuta u Sumaricama u jednoj tada poznatoj gradskoj livnici, ciji je gazda nekoliko godina kasnije odlucio da u znak zahvalnosti na besplatnom repromaterijalu podigne ruglo od crkve inace namenjene svom licnom mauzoleju, koja je odobrena mimo zakona od strane tadasnjeg gradskog rukovodstva i muzeja 21.oktobar. Bravo za brigu o javnim spomenicima, vi koji se sada posipate pepelom.

  1. Pa brate Prežo što tada ne pokupi te biste narodnih heroja iz parka kad ti toliko znače? Što ih nisi postavio u svom dvorištu? Tako bi mogao da ih gledaš svakog dana i u zoru pevaš „Druže Tito mi ti se kunemo…“ umesto himne. Svakako je trebalo odati počast tim ljudima koji su poginuli za svoje ideale, ali zar Srbija kroz svoju istoriju nema značajnijih ljudi i heroja kojima treba podizati spomenike? Zar naša istorija počinje od komunista? A vidim da ti smeta i crkva u Šumaricama. Verovatno ti smeta i krst na ulazu u grad ali si to zaboravio da spomeneš. Kaži brate šta ti još smeta pa da sve to poravnjamo i gradimo iz početka.

 4. Prah prahu -pepeo pepelu,I tako pola veka jer za vernike reci da je NASA Crkva ruglo je tezak uzas i greh .Botovski mlataci lecite se a vi kao potomci onih zlih likova koji u kapislani pobise sve vidjenije Kragujevcane u cijoj otetoj imovini se bahatite i u 21.Veku.Biste su prvo ukradene i pretopljene u livnici.Vlasnik koji tada nije razmisljao prodje kroz teska iskusenja,lopove
  neke pohapsi policija i osudjeni behu po zakonu ostali lopovi neotkriveni(magacin erozije),nikakve vlasti nemaju veze sa ukradenim bistama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.