SSP Kraljevo: Ko vodu brani na dobroj je strani

Izbori 2022

Ispred Stranke slobode i prade Kraljevo (SSP), odnosno njenog Gradskog odbora za ekologiju, danas se saopštenjem oglasila Milca Aleksić, govoreći o borbi protiv mini-hidroelektrana.

  • Planinske reke u okolini Kraljeva ozbiljno su ugrožene nesavesnim delovanjem vlasti i brojnih investitora koji su postali povlašćeni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, putem izgradnje i eksploatacije MHE i koji su do sada devastirali oko 22km planinskih rečnih tokova na Goču i okolini. Najtužniji primer je Brezanska reka na kojoj je 2017. izgrađena MHE “ Kunara“, snage 1.524kw i dužine cevovoda 3, 6 km. Trasa MHE „Kunara“ u potpunosti je prekrila i kilometar posebnog staništa riba „Gočka reka“. Zbog toga je došlo do potpunog pomora zaštićene potočne pastrmke i ostalog živog sveta, rekla je danas ispred Gradskog odbora za ekologiju, Stranke sloode i pravde Kraljevo, Milica Aleksić.

Aleksić je naglasila da je sinoćnjim koncertom Darko Rundek pružio podršku Kraljevčanima i ohrabrio ih da se bore za svoje reke. Dodajući da je svoj doprinos kampanji „Umetnici za reke Balkana“, Rundek dao poručujući svirkom da odgovoran odnos prema prirodi nije pitanje spoljnje odgovornosti, već odgovornosti prema samome sebi.

  • Mi, iz Stranke slobode i pravde smatramo da je borba za vodu, za reke od velikog značaja i smatramo neophodnim ukidanje državnih subvencija, za ove, lažne obnovljive izvore energije, smatramo da banke treba da odustanu od finansiranja takvih projekata. Vodotokovi u okolini Kraljeva imaju veliku vrednost i čuvaju ekosistem čitavog kraja. Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba, a dom su i zaštićenim vrstama drveća i drugim biljnim i životinjskim vrstama. Naša obaveza je da ih zaštitimo i kažemo STOP izgradnji MHE, navela je Aleksić.

Za kraj Aleksić poručuje da je „vreme da gradske vlasti počnu da se ponašaju odgovorno i izbrišu iz Prostornog plana Grada Kraljeva lokacije za MHE“.

foto: GO SSP Kraljevo

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.